The Daily Sceptic: Britský teplotní rekord 40,3°C byl naměřen na vojenském letišti v okamžiku přistání tří vojenských stíhaček Typhoon. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Mezinárodní „klimaticky skeptický“ deník The Daily Sceptic upozornil na fakt, že britský teplotní rekord 40,3°C byl naměřen na vojenském letišti v okamžiku přistání tří vojenských stíhaček Typhoon. Překlad článku zveřejňujeme s laskavým souhlasem tohoto média.

Přibližně ve stejnou dobu, kdy byl loni 19. července ve 15:12 ohlášen britský teplotní rekord, který byl naměřen zařízením umístěným na přistávací dráze základny RAF Coningsby, zde přistály nejméně tři stíhačky Typhoon. Na základě žádosti o informace podle zákona o svobodě informací získal Daily Sceptic části palubních knih čtyř pilotů, kteří odpoledne létali z této základny.

Nově zpřístupněné údaje značně zpochybňují naměření teplotního rekordu, který znamenal titulky po celém světě.

V palubních knihách pilotů je zaznamenáno, že tři ze čtyř Typhoonů přistály ve 15:10, 15:15 a 15:15. Nicméně, jelikož tyto záznamy zaokrouhlují časy na nejbližších pět minut, můžeme tointerpretovat tak, že tři stíhačky přistály přibližně mezi 15:07:30 a 15:17:30. Avšak piloti chtějí nasbírat co nejvíce letových hodin, takže přistání ve 15:12:30 bylo zaznamenáno jako 15:15 hodin a ne jako 15:10; vždy existuje určitý prostor pro odchylky.

Současné přistání

Ve skutečnosti je pravděpodobné, že zmiňované tři stíhačky přistály téměř současně, spíše než v průběhu několika minut. Na internetu je mnoho dostupných videí zachycujících operace v Coningsby, kde se letouny Typhoon pohybují (a přistávají) blízko sebe.

Velmi nedávné video ukazuje, jak tři stíhačky přistávají během 30 sekund. Vedoucí stíhačka ze tří, která přistála 19. července, měla označení ZJ914, hlavní letoun pro ukázkové lety RAF. To naznačuje, že ostatní piloti byli také zkušení a pravděpodobně přistáli v těsné formaci.

V kontextu s palubními knihami to ukazuje, že tyto tři letouny přistály společně těsně před okamžikem, kdy byl rekord stanoven ve 15:12, a pravděpodobně o trochu dříve.

Ve 15:10 teplota náhle vzrostla o 0,6 °C a dosáhla rekordních 40,3 °C v 15:12 hodin. Během 60 sekund se rekordní teplota opět snížila o 0,6 °C. Tehdy příslušný úřad Met Office tvrdil, že ověření rekordu byl „důkladný proces“ a všechna data jsou přesná.

Daily Sceptic publikoval několik článků týkajících se incidentu v Coningsby a způsobu zaznamenávání povrchových teplot britským meteorologickým úřadem (Met Office). V listopadu se dotázal Met Office, zda jejich „důkladný proces“ potvrzující platnost rekordních 40,3 °C vyloučil veškeré neklimatické příčiny, jako například letadla, která operují poblíž měřícího zařízení, neboť RAF Coningsby je významným výcvikovým centrem pro piloty proudových letadel a sídlem dvou eskader Typhoonů.

Na tuto otázku deník nedostal odpověď.

Národní teplotní vtip

Vzhledem k nejnovějším odhalením je na Met Office, aby vydal prohlášení ohledně svého tvrzeného rekordu v RAF Coningsby. Buď by měl tento rekord stáhnout, nebo předložit přesvědčivé důkazy, proč by měl být uchován. Pokud nepřijme veřejná opatření, riskuje, že tento „rekord“ se stane národním vtipem.

Nikdo nezpochybňuje, že loňský rok byl ve Spojeném království velmi teplý a že 19. červenec byl mimořádně horkým dnem, i když krátkodobá vlna horka skončila kolem 22. hodiny dešťovou přeháňkou v Londýně a poklesem teploty o 20 °C. Pět míst v Anglii oznámilo ten den teploty přes 40 °C, ale všechna tato místa mají problémy s neklimatickými zdroji tepla.

Světová meteorologická organizace (WMO) hodnotí meteorologické stanice a uděluje nižší klasifikace těm, které jsou obklopeny asfaltem a budovami. Zajímavý článek blogu Climate Scepticism se zaměřil na pět míst ve Velké Británii s naměřenou teplotou přes 40 °C a zjistil problémy na všech z nich.

Podle WMO klasifikace stanovené pro Coningsby naznačuje, že teplotní odchylka může dosahovat až 1 °C. Druhé místo, St. James’s Park v Londýně, je umístěno vedle zpevněné cesty, což naznačuje nejistotu 2 °C.

Heathrow a Northolt jsou rušná londýnská letiště se stejnými problémy jako Coningsby. Poslední místo, Kew Gardens, je mírně lepší, ale je umístěno poblíž jednoho z největších tropických skleníků na světě a vítr proudící přes obrovskou skleněnou strukturu může ovlivňovat okolní měření teploty.

Pokud jde o měření teploty s cílem získat přehled o dlouhodobé změně klimatu, je málo míst tak nevhodných jako letištní dráha. Nicméně, na všech letištích se měří teplota pro provozní účely a snadno dostupná data z různých lokalit jsou zahrnuta do národních i mezinárodních datových sad.

Příběh klimatické krize

Ve Spojeném království je ale Met Office plně zapojen do příběhu vytváření „klimatické krize“. Jednorázové povětrnostní události a měření jsou bezodkladně předávány bez dalších vysvětlení hlavním médiím a tím se podporuje klimatický alarmismus v rámci kolektivistického cíle dosáhnout nulové produkce CO2.

Met Office je zvláště aktivní během letních měsíců, kdy se zdá, že se rozhodl vydávat za katastrofu to, co bylo kdysi považováno za normální letní počasí. Tři teplé dny s teplotou 25°C na plážích Cornwallu jsou nyní nazývány „vlnou horka“, zatímco národní povětrnostní mapy se zbarvují krvavě červeně, jakmile teploty překročí 20 °C.

Na globální úrovni Met Office retrospektivně přidal více než 30 % k oteplování za posledních 20 let a odstranil stagnaci růstu teploty v období 2000-2012, která je stále patrná v satelitních datech.

V době údajného rekordu v Coningsby řekl Dr. Mark McCarthy z Met Office novinářům z Lincolnshire Live, že v klimatu nedotčeném člověkem „by bylo téměř nemožné, aby teploty ve Velké Británii dosáhly 40 °C“.

Jenže McCarthy zde jen prezentuje svůj názor, nebo přesněji řečeno, názor podložený počítačovými modely. Neexistuje žádná vědecká práce, která by takové tvrzení jednoznačně prokázala.

Pokud něco, zdá se, že mnoho městských tepelných vlivů by mělo být z měření teplot odstraněno, a ne vydáváno za vliv změny klimatu.

Ve své nedávné průlomové práci dva američtí vědci, Dr. Roy Spencer a profesor John Christy, oba pracující na University of Alabama v Huntsville, začali určovat účinek urbanizace na měření teploty. Zjistili, že během posledních 50 let reportované oteplování na východě USA mohlo být zvýšeno neklimatickými vlivy až o 50 %.

Zajímavější je, že největší teplotní „přehánění“ bylo zjištěno na letištích. Na mezinárodním letišti v Orlandu na Floridě ukazovala místní data masivní oteplování o 0,3 °C za desetiletí, což se snížilo na pouhých 0,07 °C po upravení o vliv městského tepla. (Mezititulky redakční).


ZDROJ ČLÁNKU: Exclusive: Three Typhoon Jets Landed Next to Thermometer When Britain’s ‘Record’ Temperature of 40.3°C Was Recorded


The Daily Sceptic je internetové médium založené britským komentátorem Toby Youngem. Podle vlastního vyjádření se zaměřuje na skeptické články nespokojených novinářů a akademiků – včetně občanských novinářů a nezávislých vědců – o řadě veřejných politik, které jsou údajně založeny na vědě, datech nebo důkazech, kde je „věda“ uváděna jako zdroj nenapadnutelné autority, ale které se často zdají být zakořeněny ve skryté politické agendě.

Jeho cílem je čelit ´nové mocné třídě vládních vědců a úředníků v oblasti veřejného zdraví – stejně jako jejich kolegů na univerzitách, grantových trustech, velkých mezinárodních charitativních organizacích, Silicon Valley a farmaceutickém průmyslu – která se objevila jako druh sekulárního kněžství během pandemie, poskytující nejen „vědecké“ rady, ale také morální vedení´, charakterizoval The Daily Sceptic své zaměření.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Záměrné zveličování rizik klimatické změny podrývá důvěru ve vědu a ničí psychiku mládeže

The Daily Sceptic: Předpovědi globálního Thermagedonu nejsou vědecky věrohodné

TDS: Velká část alarmistické literatury o klimatu je zkreslena nepravděpodobnými daty

IPCC přiznal: Mnoho pesimistických klimatických předpovědí má „nízkou pravděpodobnost“

Světová meteorologická organizace WMO varovala před extrémním počasím a vedry

Světoví meteorologové vydali zprávu: Ledovce prý rychle tají a nejdou již zachránit

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

The Daily Sceptic: Mantra klimatické změny změnila žurnalistiku na narativní psaní

KLIMATICKÉ NOVINY