Světoví meteorologové vydali zprávu: Ledovce prý rychle tají a nejdou již zachránit. (Ilustrační foto).

Světové ledovce tály loni dramatickou rychlostí a jejich záchrana je ve skutečnosti „ztracená věc“. Uvedli to zástupci Světové meteorologické organizace (WMO), která funguje pod záštitou Organizace spojených národů (OSN). Jejich zpráva dospěla k závěru, že ukazatele změny klimatu dosáhly rekordních hodnot.

Dovodili také, že rychlost stoupání hladiny světových moří se více než zdvojnásobila.

Zpráva WMO o stavu světového klimatu za rok 2022 tvrdí, že se rychlost stoupání hladiny světových moří oproti první dekádě měření v letech 1993 až 2002 více než zdvojnásobila, a že loni byla dokonce rekordní.

Hladiny moří tak v letech 2013 až 2022 rostly v průměru o 4,62 milimetru za rok. K vzestupu hladin přispělo i extrémní tání ledovců a rekordní teploty oceánů, které způsobují rozpínání vody.

V oceánech skončí asi 90 procent tepla zachyceného na Zemi skleníkovými plyny.

Podle šéfa WMO Petteriho Taalase už lidstvo „ve hře o ledovce prohrálo“, neboť koncentrace CO2 je už příliš vysoká.

Hladina moří se tak od začátku 90. let zvýšila o více než 10 centimetrů. Stoupající hladina moře ohrožuje některá pobřežní města a samotnou existenci nízko položených zemí, jako je například ostrov Tuvalu.

Zpráva WMO podle Taalase znovu ukazuje, že koncentrace skleníkových plynů v atmosféře nadále dosahuje rekordních úrovní, čímž přispívá k oteplování pevniny a oceánu, tání ledového příkrovu a ledovců, stoupání hladiny moří a oteplování a okyselování oceánů.

Množství antarktického mořského ledu kleslo na nejnižší zaznamenanou míru, uvedla WMO. Upozornila také na masivní tání ledovců v Alpách.

Posledních osm let bylo podle WMO nejteplejších, jaké kdy byly zaznamenány, zatímco koncentrace skleníkových plynů, jako je oxid uhličitý, dosáhly nových vrcholů.

Celkově byl rok 2022 podle výroční zprávy WMO pátý nebo šestý nejteplejší v historii záznamů, přičemž průměrná globální teplota byla 1,15 °C nad úrovní z předindustriálního období, a to navzdory chladícímu účinku tříletého klimatického jevu La Niña.

Klimatologové varovali, že svět by mohl dosáhnout nového rekordu v průměrné teplotě v tomto nebo příštím roce, a to vzhledem ke změnám klimatu a očekávanému návratu klimatického jevu El Niño. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

KLIMATICKÉ NOVINY