Tzv. klimatický zákon, který má za cíl snížit emise o 55 procent do roku 2030, potvrdily už i členské státy EU. .(Ilustrační foto)

Tzv. klimatický zákon potvrdily už i členské státy Evropské unie (EU). Emise skleníkových plynů tak musí do roku 2030 klesnout o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Česko však cíl Bruselu považuje za nereálný. 

„Vřele vítám tento poslední krok k přijetí úplně prvního unijního zákona o klimatu, který do právních předpisů zakotvuje cíl klimatické neutrality do roku 2050. Dohoda na evropském zákoně o klimatu byla pro portugalské předsednictví prioritou a jsem rád, že jsme ji společně dotáhli do úspěšného konce,“ prohlásil João Pedro Matos Fernandes, ministr životního prostředí Portugalska, které do konce měsíce předsedá jednáním unijních zemí.

Zákon již minulý týden schválil Evropský parlament. Dnešní hlasování tak bylo posledním krokem k tomu, aby mohl začít platit.

Jako jediné z členských států návrh nepodpořilo Bulharsko, které se zdrželo hlasování.

Rozpracování podrobných návrhů cesty k nulovým emisím bude mít v příštích týdnech na starost Evropská komise, která hodlá nejprve v polovině července představit ambicióznější závazky v podílu obnovitelných zdrojů energie či emisí z automobilové dopravy.

Dosavadní strategie totiž zatím počítá s předchozími nižšími cíli a očekává se, že nový návrh vyvolá mezi členskými zeměmi i například u automobilové lobby hlasité a dlouhé diskuse.

Takzvaná Evropská zelená dohoda má za cíl snížit do roku 2030 emise oxidů uhlíku alespoň o 55 procent proti hodnotám z roku 1990.

Podle klimatického zákona bude muset EU do roku 2050 vypouštět jen tolik emisí, kolik je schopna vyvážit ekologickými opatřeními.

Exekutiva navíc bude moci rozhodovat o úpravách krátkodobých klimatických cílů, a to i přes odpor členských států nebo europarlamentu.

Podle vicepremiéra a ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je cíl tzv. Evropské zelené dohody 55 procent příliš komplikovaný, protože v současné době je potřeba zdroje na nastartování ekonomiky po koronavirové krizi.

Za nereálný označil cíl Bruselu také český premiér Andrej Babiš (ANO). (pel)

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Německo chce v ochraně klimatu předběhnout EU: Emise sníží o 65 procent

Mezinárodní agentura protlačuje kvůli ochraně klimatu radikální změny energetické politiky

Ochrana klimatu vystřelila ceny emisních povolenek v EU nahoru: Přesáhly 50 eur za 1 tunu