Německo chce předběhnout EU a být klimaticky neutrální rychleji. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Německo chce být v ochraně klimatu rychlejší než Evropská unie (EU). Vláda Angely Merkelová schválila novou, ambicióznější strategii. Do roku 2030 má země v plánu snížit emise o 65 procent proti roku 1990. Uhlíkové neutrality tak dosáhne v roce 2045, tedy o 5 let dříve než původní plán. EU počítá s klimatickou neutralitou v roce 2050 a snížením emisí o 55 procent do roku 2030. 

Podle ministryně životního prostředí Svenjy Schulzeové zákon nepovede ke zničení hospodářství, ale k jeho přestavbě a modernizaci.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier je přesvědčen, že ekologická transformace musí jít ruku v ruce s udržením ekonomické konkurenceschopnosti. K tomu má pomoci i balíček klimatických opatření pro nadcházející 2 roky, který má objem 8 miliard eur (204 miliard korun).

Investice budou použity k ekologické výrobě vodíku a k ekologickým opatřením v ocelářství nebo v chemickém průmyslu.

Německo chce v ochraně klimatu postupovat rychleji než Evropská unie, která s neutralitou počítá v roce 2050 a snížením emisí o 55 procent do roku 2030.

Podle schváleného návrhu Německo do roku 2030 zvýšilo své cíle v oblasti snižování emisí z 55 procent na 65 procent pod úrovně z roku 1990 a do roku 2040 na 88 procent.

Ekologické organizace však ani tak nejsou s návrhem spokojeny. Hnutí Greenpeace, které před kancléřstvím demonstrovalo, žádá neutralitu do roku 2040.

Kancléřská kandidátka Zelených pro zářijové parlamentní volby Annalena Baerbocková  v připravovaném zákonu postrádá opatření a investice k dosažení klimatických cílů. (pel)

Německo urychluje přechod na klimatickou neutralitu: Navrhuje snížit emise až o 65 %

Europoslancům se nepodařilo prosadit přísnější omezení emisí: Musí klesnout „jen“ o 55 %