Německo plánuje snížit do roku 2030 emise o 65 procent. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Německo chce urychlit přechod na klimatickou neutralitu. Hodlá do roku 2030 snížit emise o 65 procent v porovnání s rokem 1990. Uhlíkové neutrality tak dosáhne v roce 2045, tedy o 5 let dříve než původní plán. 

Podle návrhu, který ohlásili ministryně životního prostředí Svenja Schulze a ministr financí Olaf Scholz, by země do roku 2030 zvýšila své cíle v oblasti snižování emisí z 55 procent na 65 procent pod úrovně z roku 1990 a do roku 2040 na 88 procent.

Časový harmonogram by umožnil Německu dosáhnout čistých nulových emisí o 5 let dříve než předchozí cíl do roku 2050.

Jako uhlíková či klimatická neutralita se obvykle chápe stav, kdy jsou veškeré uhlíkové emise určitého subjektu vyváženy mechanismy na jejich zneškodnění.

Navrhované cíle zatím nezahrnují odpovídající opatření ke snížení emisí. Odborníci tvrdí, že pro urychlení procesu snižování emisí by Německo muselo agresivněji vyřazovat uhelné elektrárny.

Tento plán musí být předložen kabinetu kancléřky Angely Merkelové, což se očekává příští týden. Scholtz i Schulze uvedli, že jsou přesvědčeni, že bude schválen.

Scholz mj. zdůraznil, že veškerý budoucí výkon hospodářství závisí na dostupnosti obnovitelné energie, proto je nezbytné urychlit výstavbu alternativních energetických zdrojů.

Návrh zákona reaguje na rozhodnutí německého ústavního soudu, který v minulém týdnu nařídil, aby zákonodárci jasněji definovali cíle pro omezení emisí skleníkových plynů po roce 2030.

Současný zákon o ochraně klimatu označil soud za nedostatečný a znevýhodňující příští generace. Na úpravu emisních cílů dal soud zákonodárcům čas do konce roku 2022. (pel)

Biden chce udělat USA co nejvíc zelené: Slíbil snížit emise o 50 %. S EU chce tlačit na Čínu

Europoslancům se nepodařilo prosadit přísnější omezení emisí: Musí klesnout „jen“ o 55 %