Evropské emisní povolenky překonaly hranici 50 eur za 1 tunu vypuštěných škodlivin. (Ilustrační foto)

Emisní povolenky v Evropské unii (EU) jsou rekordně drahé. Jejich cena dnes poprvé přesáhla hranici 50 eur (1 292 korun) za 1 tunu a vypouštění škodlivin do ovzduší tak v EU ještě nikdy nebylo dražší. Jde o maximum od roku 2005, kdy Brusel systém obchodování s povolenkami zavedl. Důvodem strmého růstu je jednak přísnější politika kvůli ochraně klimatu, ale také vysoká poptávka od investorů. 

Podle analytiků je růst špatnou zprávou především pro všechny podniky podléhající systému ETS, tedy ty s nutností platit za povolenky.

Týká se to nejen elektráren a tepláren, ale i celé řady podniků těžkého průmyslu, jako jsou například hutě a ocelárny, chemičky, a mnoho dalších.

„Emisní povolenky EU dnes prvně v historii přeskočily cenovku 50 eur za ekvivalent od ovzduší vypuštěné tuny CO2. I v důsledku toho je nyní silová elektřina v Německu a ČR nejdražší od roku 2008. České domácnosti (za)platí za čištění německé energie, ač ta naše zůstává špinavá,“ okomentoval na Twitteru ekonom Lukáš Kovanda.

Cena za vypouštění škodlivin do ovzduší tak v EU ještě nikdy nebyla vyšší. Krátce před 11:00 se cena povolenek pohybovala kolem 49,65 eura za 1 tunu, a stále tak proti předchozímu dni vykazovala růst asi o půl procenta. Od začátku letošního roku pak vykazuje nárůst o více než 49 procent

Důvodem jsou přísnější cíle omezování skleníkových plynů stanovené v EU. Patří k nim ale i zvýšená poptávka po emisních povolenkách od finančních investorů.

Ty na trh přilákal vytrvalý růst cen v posledních měsících a také shoda mezi analytiky, že ceny v příštích letech pravděpodobně dál porostou. (pel)