Mezinárodní agentura pro energii požaduje radikální změnu energetické politiky, aby zabránila globálnímu oteplování. (Ilustrační foto)

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) chce kvůli ochraně klimatu prosadit radikální změny energetické politiky, aby svět do roku 2050 dosáhl nulových emisí. Navrhuje třeba okamžité zastavení investic do ropných, plynových a uhelných projektů.

„Cesta k čisté nule je úzká, ale stále dosažitelná. Pokud se chceme do roku 2050 k čisté nule dostat, nepotřebujeme žádné další investice do nových ropných, plynových a uhelných projektů,“ řekl výkonný ředitel IEA Fatih Birol, podle nějž stojí lidstvo možná před nejnáročnějším úkolem v historii.

Podle zveřejněné zprávy IEA musí vlády nejpozději do roku 2035 zastavit prodej nových osobních aut se spalovacím motorem a globální odvětví elektřiny musí dosáhnout čistých nulových emisí do roku 2040, pokud chtějí dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050.

Klimatickou dohodu v roce 2015 v Paříži podepsalo 195 zemí. Základním cílem dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod 2 stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Emise skleníkových plynů by proto měly být do roku 2050 nulové.

I přesto, že by všechny země, které se zavázaly do poloviny století dosáhnout nulových emisí, slib splnily, stejně se v roce 2050 bude dostávat do vzduchu 22 miliard tun oxidu uhličitého. Teplota by proto do roku 2100 vzrostla zhruba o 2,1 stupně Celsia.

Mezinárodní agentura IEA proto nyní varovala, že dosavadní přijatá opatření nejsou dostačující. Upozornila, že pokud bude svět chtít zabránit globálnímu oteplování, musí od základu změnit způsob výroby, distribuce i využívání energie.

Podle expertů IEA bude do roku 2030 potřeba zvýšit globální investice v energetickém sektoru na 5 bilionů dolarů (104 bilionů korun) ročně.

Dalším krokem má být masivní nasazování obnovitelných zdrojů. Téměř 90 procent výroby elektřiny by mělo do roku 2050 pocházet z obnovitelných zdrojů a většina zbytku z jaderné energie.

Zpráva zároveň vyzvala k odstavení nejméně efektivních uhelných elektráren do roku 2030. Ty, které budou ještě v roce 2040 v provozu, bude potřeba modernizovat. (pel)

Německo chce v ochraně klimatu předběhnout EU: Emise sníží o 65 procent

Biden chce udělat USA co nejvíc zelené: Slíbil snížit emise o 50 %. S EU chce tlačit na Čínu

Česko musí nasypat do uhlíkové neutrality 4,5 bilionu, ale investice se vyplatí, tvrdí studie

Teplárny v Česku musí do roku 2030 investovat 100 miliard, aby skoncovaly s uhlím