Prezident Macron vyzval k většímu zbrojení Evropy. Evropa může zemřít, varoval.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Macron také vyzval k odstranění obranné závislosti na Spojených státech a k posílení vazeb na Británii.

Podle francouzského prezidenta by Evropa měla podporovat své firmy, nezávislost průmyslu a lépe chránit hranice před nelegální migrací.

Macron varoval, že Evropa čelí smrtelným hrozbám a zdůraznil potřebu rychlého rozhodování a jednoty v reakci na ruskou hrozbu a konflikty na Blízkém východě.

V reakci na nedostatek zbraní během ruské invaze na Ukrajinu vyzval Macron k navýšení výroby zbraní a munice v EU, zdůraznil důležitost nákupu od evropských výrobců.

Macron zdůraznil, že Evropa nemůže spoléhat na USA, které se soustředí především na svou vlastní budoucnost a výzvy spojené s Čínou.

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla „zemřít“, pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

„Naše dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít a to závisí výlučně na našich rozhodnutích,“ prohlásil Macron.

Vyzval obyvatele, aby se rozhodli už nyní, protože „Evropa je dnes mezi válkou a mírem“.

Ruská válka na Ukrajině je podle Macrona existenční hrozba a Evropa není dostatečně vyzbrojená na to, aby se bránila při „konfrontaci s mocností jako je Rusko, které nemá zábrany, žádné limity“.

Zdůraznil, že Rusko nesmí vyhrát.

Macron navrhl posílení evropských ozbrojených sil, včetně programu rychlého nasazení a výzbroje vyrobené v Evropě, aby byla Evropa schopna jednat i vojensky.

Současně zdůraznil potřebu silné společné diplomatické síly, která by hovořila jedním hlasem a budovala partnerství s Afrikou a Latinskou Amerikou. (sfr)