Lidovci navrhli zvýšit bezdětným lidem odvody na důchody. Piráti to striktně odmítli. (Ilustrační foto).

Lidovci navrhli zvýšit bezdětným lidem odvody na důchody. To však striktně odmítl jejich vládní partner, Česká pirátská strana. Podle návrhu KDU-ČSL by lidé bez dětí nad 35 let měli odvádět vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze. Naopak lidem se dvěma a více dětmi mají podle jejich návrhu odvody klesnout.

V současné době zaměstnanci platí ze svého vyměřovacího základu 7,1 procenta. Další část za ně platí zaměstnavatelé.
Pokud by lidovecký návrh prošel, platili by bezdětní lidé nad 35 let odvod ve výši 9,1 procenta.

Lidé se dvěma dětmi pak 6,1 procenta a lidé se třemi a více dětmi by pdváděli 5,1 procenta.

Podle modelového příkladu, který KDU-ČSL zveřejnila, by bezdětný člověk středního věku s průměrnou mzdou přišel o 867 korun měsíčně. Naopak například samoživitelka se dvěma dětmi by získala 433 korun.

Důvodem, proč s tímto návrhem lidovci přišli, je snaha o větší podporu rodin s dětmi. Proto by se podle nich měly zvýšit i daňové slevy na děti.

Lidovci navrhují tři varianty. Podle té první by se u prvního dítěte zvýšila o 1200 Kč, u druhého o 2400 Kč a u třetího a dalšího o 3600 korun.

U třetí, maximální varianty by to bylo u prvního dítěte navýšení o 2400 Kč, u druhého o 4800 Kč a u třetího a dalšího dítěte pak o 7200 korun. Úspora by u takové rodiny dosáhla 14 400 Kč.

V současnosti činí sleva za první dítě 15 204 Kč ročně, 22 320 Kč za druhé dítě a 27 840 Kč ročně za třetí a každé další dítě.

Náklady pro stát lidovci při navýšení slev odhadují na šest miliard korun. Peníze na to chtějí zajistit například změnou v dávkovém systému a navýšením zaměstnanosti.

Piráti proti

Proti lidoveckému návrhu se strikltně postavili Piráti. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Namísto toho považují za účinná opatření na podporu rodičů zajištění dostupnosti předškolní péče a flexibilních úvazků.

„Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Tyto kroky nejsou jen kontroverzní, ale taky nefunkční a k vyšší porodnosti opravdu nepovedou. Naopak funguje dostupnost předškolní péče, flexibilních úvazků a také by prospělo zrušení nesmyslné buzerace 92 hodin, které může malé dítě strávit v předškolní péči, aniž by rodina přišla o rodičák,“ dodal.

„Tímto směrem, který pomůže všem rodinám bez rozdílu, jdeme za Piráty. Jak jsme i popsali v našem ekonomickém plánu Republika v pohybu. Na vládě to samozřejmě budeme řešit a uděláme všechno pro to, aby tento nápad zůstal leda v archivu našich lidoveckých kolegů. Protože na svobodu volby se nesahá,“ podotkl dále. (sfr)