The Daily Sceptic: Mantra klimatické změny změnila žurnalistiku na narativní psaní. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Přinášíme článek internetového deníku THE DAILY SCEPTIC, který se věnuje přístupu západních médií k tématu klimatické změny, respektive globálního oteplování.

Jeden z předních amerických meteorologů nedávno ostře kritizoval senzacechtivé novinové titulky, které démonizují každou větší událost týkající se počasí. Don Daly, známý Wyomingský meteorolog, uvedl, že konstantní mantra politiků, médií a environmentálních skupin, že každá meteorologická událost musí být jakýmsi výsledkem lidské aktivity, „je intelektuálně neupřímná“.

Většina klimatických zpráv je „plná anekdotických svědectví a obsahuje málo jakýchkoliv dat,“ uvedl Day, který přispívá do více než 70 televizních a rozhlasových stanic.

Podle zprávy v online publikaci Cowboy State Daily jsou senzacechtivé příběhy o klimatu formulovány vždy s upozorněním na nadcházející zkázu, odkazy na vědce, kteří nejsou meteorology a mnohdy obsahují zavádějící nebo pouze záměrně vybrané údaje. A zároveň vyzývají k tomu, aby abychom všichni změnili své způsoby a poslechli klimatickou vědu.

Day tvrdí, že novináři preferují interview, která obsahují osobní postřehy, a pak se snaží své příběhy rámovat jako další znak antropogenní klimatické změny. Zprávy, které nezapadají do této narace, jako například minulá tornádová sezóna, která byla jednou z nejméně aktivních, jsou většinou médii ignorovány.



Role médií při řízení politické narace kolem klimatu se obává také vědec a bývalý profesor ekonomie Roger Pielke Jr., který minulý měsíc upozornil, že klimatické novinářství se ze zpravodajství o novinkách postupně transformovalo na „narativní psaní“ (tedy „žurnalistiku“, která je definována předem daným narativem klimatické změny, pozn. editora české verze textu).

„Upozorňuji na hrozbu klimatického novinářství, protože vidím jeho patologické účinky na veřejné mínění, zejména mezi mladými lidmi, v akademické obci a v diskusích o politice, včetně politického prosazování. Klima je příliš důležité na to, aby bylo jen další slepou uličkou ideologické politiky,“ řekl.

Podle Pielkeho se stalo zásadním bodem klimatické agendy spojovat každou extrémní událost, která se každodenně stává, s klimatickou změnou.

„Existují studie, které si vybírají z citací odborníků a vytváří nový průmysl studií rychlého přisuzování událostí klimatické změně. Extrémní počasí už není o počasí,“ vyvodil Pielke.

„Tato potřeba krmit klimatickou bestii vede k efektu, kdy se výzkumníkům vytvářejí podněty k produkování studií s odkazy na klima – bez ohledu na to, jak triviální nebo nevýznamné jsou“.



Jak si pravidelní čtenáři pamatují, často jsme poznamenávali, že čím dál silnější příklon k démonizování špatného počasí nastal proto, že globální oteplování ztratilo v posledních letech své tempo. Podle dat z konce letošního dubna ukazují satelitní data UAH (University of Alabama in Hunttsville satellite temperature dataset) pauzu v oteplování v délce téměř devíti let.

Státním meteorologickým službám však postačují jen nevýznamné podněty k tomu, aby přepnuly na scénář, který pomáhá propagovat kolektivistický projekt Net Zero. (Pozn. editora české verze: Projekt Net Zero byl vytvořen organizací Sustainable Energy First jako platforma pro „klimatickou akci“.)

Britský Met Office je hrdý na svůj nový nárok na teplotní rekord 40,3°C z 19. července minulého roku, přestože byly vyjádřeny pochybnosti o tom, že trval jen 60 sekund a byl naměřen uprostřed startovacího asfaltového pásu na vojenském letišti.

V Austrálii tamní Bureau of Meteorology seriózně vydával za teplotní rekordy nedávné jednosekundové výkyvy měření při výměně rtuťových teploměrů na vysoce přesné elektronické senzory.

V USA byla místní média vysílající informace o počasí cílem organizace Climate Central, zelené agitprop operace financované mnoha levicovými nadacemi, jako jsou nadace Schmidt, Grantham a Hewlett. Podskupina nazvaná Climate Matters si klade za cíl zahrnout změnu klimatu do meteorologického vysílání „prostřednictvím místních hlasů, kterým Američané věří“.

V posledním desetiletí vytvořila „podzemní klimatickou síť“ nazvanou „Weather Underground“, o které se tvrdí, že je to „síť televizních meteorologů, kteří věří, že vzdělávat publikum o globálním oteplování je stejně důležité jako jim říct, aby si vzali deštník“.

Kaitlyn McGrath, meteoroložka z WUSA9, ochotně prozrazuje: „Pro mnoho našich diváků je utajeno, kolik Climate Matters skutečně dělá. Ale pro nás je to tak důležité“.


zeměkoule oteplení apokalypsa


V nedávné eseji o klimatickém skeptikovi Dr. Judith Curryové, David Young vytvořil spojení mezi politizací vědy během covidové pandemie a klimatickou změnou.

„Celý scénář, který vedl k degradaci kultury klimatické vědy, byl použit na ´covidovou vědu´ a epidemiologii, čímž se prakticky znemožnila smysluplná vědecká debata,“ napsal.

V USA se mediální narace skládá zejména z ideologicky řízených – a částečně státem ovládaných – prodejců pečlivě screenovaných informací. To vždy podporuje názory elit v západním světě – „a veřejnost se stále více a více přesvědčuje, že jim nelze věřit“, řekl Young.

Young upozorňuje na růst velkého „dezinformačního“ průmyslu v posledních letech, tedy na kategorii, kterou popisuje jako z velké části bezvýznamnou a bez jasně definovaného obsahu.

V posledních 30 letech byli „realističtí“ vědci umlčováni a nyní se političtí operativci, aktivisté, média a často i státní úředníci a někteří vědci „snaží stanout v čele honu na čarodějnice šířící dezinformace o klimatu“.

Young píše, že mnoho taktik desinformačního komplexu je zdůvodňováno jako nutnost bojovat proti hrozbám demokracie. Ale tvrdí, že válka proti „dezinformaci“ sama o sobě představuje hrozbu pro demokratický proces a upozorňuje na názor velkého covidového skeptika profesora Johna Ioannidise o tom, že demokracie nemůže fungovat, pokud je veřejnosti podávána „stálá dávka polopravd a dokonce dezinformací a odlišné hlasy jsou systematicky vyloučeny“.


ZDROJ:

Media’s Constant Linking of ‘Extreme Weather’ to Climate Change is “Intellectually Dishonest”, Says Top U.S. Meteorologist


Deník Daily Skeptic je internetové médium založené britským komentátorem Toby Youngem. Podle vlastního vyjádření se zaměřuje na skeptické články nespokojených novinářů a akademiků – včetně občanských novinářů a nezávislých vědců – o řadě veřejných politik, které jsou údajně založeny na vědě, datech nebo důkazech, kde je „věda“ uváděna jako zdroj nenapadnutelné autority, ale které se často zdají být zakořeněny ve skryté politické agendě.

Jeho cílem je čelit ´nové mocné třídě vládních vědců a úředníků v oblasti veřejného zdraví – stejně jako jejich kolegů na univerzitách, grantových trustech, velkých mezinárodních charitativních organizacích, Silicon Valley a farmaceutickém průmyslu – která se objevila jako druh sekulárního kněžství během pandemie, poskytující nejen „vědecké“ rady, ale také morální vedení´, charakterizoval The Daily Sceptic své poslání.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Světová meteorologická organizace WMO varovala před extrémním počasím a vedry

Světoví meteorologové vydali zprávu: Ledovce prý rychle tají a nejdou již zachránit

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

KLIMATICKÉ NOVINY