Světová meteorologická organizace WMO varovala před extrémním počasím a vedry. Nastat by mohla příští rok. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Světová meteorologická organizace WMO varovala před extrémním počasím a vedry, jež způsobí El Niño. Světová meteorologická organizace funguje pod záštitou Organizace spojených národů (OSN). Organizace upozornila na rostoucí pravděpodobnost vzniku klimatického jevu El Niño v nadcházejících měsících.

El Niño by mohl způsobit vysoké teploty vzduchu a možná i pokořit dosavadní teplotní rekordy. Podle odhadů WMO existuje 60% pravděpodobnost, že se El Niño zformuje do konce července a 80% pravděpodobnost, že nastane do konce letošního září.

El Niño je přirozeně se vyskytující klimatický jev spojený se zvyšující se teplotou vzduchu na Zemi. Opakuje se vždy po několika letech a v některých částech světa je spojen se suchem a v jiných se silnými dešti.

Tento jev vzniká odchylkou v systému oceánských proudů v Tichém oceánu. Naposledy k němu došlo na přelomu let 2018-2019.

Od roku 2020 pak počasí ve světě ovlivňuje fenomén La Niña, který má na rozdíl od El Niña ochlazující účinek.

Podle WMO sice bylo posledních osm let nejteplejších v historii, bez jevu La Niño by ale oteplování zřejmě bylo ještě vyšší. La Niño působilo jako dočasná brzda rostoucích globálních teplot.

Vývoj El Niño podle WMON pravděpodobně povede k novému nárůstu globálních teplot a zvýší šanci na překonání teplotních rekordů.

Intenzitu a délku jevu El Niño zatím nelze určit, jeho účinky se ale obvykle projevují až rok po jeho vzniku.

Podle WMO tak jeho důsledky budou pravděpodobně viditelné až příští rok, který by mohl být v některých částech světa jedním z nejteplejších v historii.

Globálně by tento jev mohl způsobit extrémnější počasí. Mohl by například zastavit sucha v Africkém rohu, ale ta by mohla začít sužovat Austrálii nebo Indonésii. (sfr)


Plný text zprávy WMO o hrozbě jevu El Niño ZDE.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

KLIMATICKÉ NOVINY