Dceřiná společnost EPH, EP Produzione, spouští nový 800MW paroplynový blok v italské elektrárně Tavazzano e Montanaso.

Dceřiná společnost EPH, EP Produzione, spouští nový 800MW paroplynový blok v italské elektrárně Tavazzano e Montanaso. Podle firmy dosáhl projekt Tavazzano e Montanaso v italské provincii Lodi významného milníku. Bylo dokončeno první paralelní připojení nového 800 MW paroplynového bloku k národní síti.

Díky tomuto klíčovému připojení se otevírá cesta pro úplné uvedení do provozu a provozování, což umožní elektrárně dodávat čistou energii pro více než 1,5 milionu italských domácností ročně, uvedla firma.

Tento krok podle ní potvrzuje dlouhodobou strategii společnosti EPH v oblasti transformace evropské energetiky a přechodu na udržitelné zdroje.

Nový blok využívá nejmodernější plynovou turbínu GT36 od společnosti Ansaldo Energia, která je známá svou účinností a šetrností k životnímu prostředí. Její konstrukce umožňuje spalovat směsi plynu s až 70 % vodíku, což urychluje a podporuje přechod Itálie na obnovitelné zdroje energie.

Společnost EPH prostřednictvím své dceřiné společnosti EP Produzione významně přispívá k budoucnosti čisté energie v Itálii díky modernizované elektrárně Tavazzano e Montanaso.

Nový vysoce flexibilní a nízkoemisní blok bude fungovat jako spolehlivý partner národní sítě a vyrovná vnitřní výkyvy vůči obnovitelným zdrojům.

Energetický a průmyslový holding (EPH) je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Spojeném království, Irsku, Francii, Nizozemsku a Švýcarsku. K aktivitám EPH dále patří obchodní a logistické platformy a správa plynárenské infrastruktury.

Patří patří mezi přední výrobce elektřiny se sídlem v České republice a je druhým největším distributorem a dodavatelem elektřiny na Slovensku. Kromě toho je provozovatelem nejrozsáhlejší tranzitní sítě v Evropě. Skupinu EPH tvoří více než 70 společností strukturovaných do tří pilířů – EP Infrastructure, EP Power Europe a EP Logistics International.

Majoristním vlastníkem je Daniel Křetínský, který ovládá 50 % plus jednu akcii EPH a vykonává manažerskou kontrolu. Společnost J&T Energy Holding a.s. kontroluje 44 % mínus jednu akcii. Zbylých 6 % drží skupina manažerů EPH. (sfr)