29. 04. 2024

Nebublající oceán: Teplota moře na Floridě klesla o 9° C během pouhých 48 hodin

1. 8. 2023 10:27 | Luděk Misecký | aktualizováno 1. 8. 2023 10:29 |

Nebublající oceán: Teplota moře na Floridě klesla o 9° C během pouhých 48 hodin. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Oceán už nebublá: Teplota moře na Floridě klesla o 9° C během pouhých 48 hodin. Předminulý týden informovala BBC, že teplota mořské vody u pobřeží Floridy překročila „teplotu vířivky“ a dosáhla 38,3°C (100°F), „což ji potenciálně činí nejteplejší naměřenou teplotou vody v historii“. Deník The Guardian vyjádřil své velké znepokojení a upozornil, že tato teplota může ohrozit dostupnost potravin a živobytí těch, jejichž zaměstnání závisí na oceánu.

Podobné hysterické zprávy se objevily ve většině hlavních médií. Překvapivě ale žádné z těchto vzrušených zpravodajství nezmínilo, že jen o 48 hodin později teplota vody dramaticky poklesla o 9 °C na zhruba  29,3°C. (Pozn.: V Česku o tématu referoval pod titulkem „Jako hustý bublající sirup. Voda na pobřeží Floridy měla rekordních 38 stupňů“ například server idnes).



Naměřená teplota byla získána z bóje v Manatee Bay, která je spravována Everglades National Park a nachází se severně od Key Largo. Na grafu vlevo nahoře je vidět, že teplota vody se pohybovala mezi 32,2 – 38,3°C v několika po sobě jdoucích dnech, a poté prudce klesla přibližně na 29,3°C.

Při zkoumání tohoto teplotního záznamu bývalý učitel ekologie Jim Steele na klimatickém webu Watts Up With That upozornil, že v tomto případě teploty vody byly ovlivňovány jinou dynamikou, než vzrůstající koncentrací CO2 v ozduší. Steele poznamenal, že bóje v Manatee Bay, které měří teplotu vody, jsou umístěny v malém zálivu obklopeném pevninou a tím vytváří přirozenou oblast velmi teplé vody.

Slabý vítr v kombinaci s vysokým tlakem vzduchu dále pomáhaly ohřívat záliv. Proces ohřívání ještě dále umocnilo zatmavění vody bahnitým kalem.

Steele ve svém článku vysvětluje, že už delší dobu jsou prokázané jevy tzv. solárních jezírek, kdy sladká voda díky své nižší hustotě vytvoří vrstvu nad slanější vodou. V nepromíchávané vodě teplo zůstává zachyceno pod 1,5 až 3 metry silnou vrstvou sladké vody, kde mohou teploty být až o 33°C (!) vyšší než na povrchu.

Proto, aby bylo možné šířit alarmující zprávy o horkem bublajícím oceánu, je ale kromě zamlčení fyzikální podstaty zjištěného jevu ještě nutné ignorovat výsledky měření, které vycházejí jinak. V oblasti jižní Floridy je několik bójí; některé měří teplotu vody, některé vzduchu a některé obojí.

Jen 56 mil na jihozápad od Manatee Bay naměřila bóje VAKF1 ve stejnou dobu teplotu vody, která byla o 5,6° C nižší, než v Manatee Bay, jak je vidět na spodním levém grafu. Teplota vody měřená bójí VAKF1 poté klesla na 30° C.

Bóje v Manatee Bay neměřila data o teplotě vzduchu, ale bóje VAKF1 naměřila teplotu vzduchu 33° C (spodní pravý graf), která se poté ochladila na – pro jižní Floridu – nízkých 27° C a v minimu dokonce klesla na 24,4° C.

„Takové teploty vzduchu zdaleka nejsou bezprecedentní,“ doplnil ve svém článku Jim Steele.

Jim Steele přitom není náhodným pozorovatelem, ale má za sebou celoživotní zkušenosti s prací na projektech environmentálního vzdělávání. Po dobu 25 let provozoval středisko Sierra Nevada Field Campus pro Sanfranciskou státní univerzitu.

Jako součást jednoho monitorovacího projektu zkoumal vliv regionálních klimatických změn na populace ptáků v pohoří Sierra Nevada.

Klimatické poselství

Jenže realita už dnes nikoho nezajímá a skoro všechna média jsou nyní pevně odhodlána šířit poselství klimatické katastrofy. Různí zapálení aktivisté pátrají po celém světě po neobvyklých meteorologických jevech a záznamech.

Běžné standardy zpravodajství jsou opuštěny ve snaze zastrašit obyvatelstvo a donutit ho podřídit se kolektivistickému programu Net Zero. Politici na nejvyšší úrovni podporují rozšířenou paniku, kdy bývalý viceprezident USA Al Gore káže o „vařících oceánech“, zatímco zmatený Antonio Guterres tvrdil v minulém týdnu, že už žijeme v době „globálního varu“.

Generální tajemník OSN tak jednou větou vyřadil z provozu frázi ‚globálního oteplování‘ a nahradil ho údernějším a katastrofálnějším heslem.



Není divu, že loňský nositel Nobelovy ceny za fyziku Dr. John Clauser říká, že současný klimatický narativ zkazil jeho milovanou vědu. Mezitím je propagováno „globální vaření“, když globální povrchové teploty jsou retrospektivně zvyšovány státně financovanými orgány, zatímco přesné satelitní záznamy ukazují v oteplování téměř devítiletou pauzu.

V Británii Met Office rád používá zkreslená data z meteorologických stanic, o kterých Světová meteorologická organizace uvádí, že mají odhad chyby až 2° C. Britská meteorologická služba je stále neobvykle hrdá na svůj 60sekundový teplotní rekord pro Velkou Británii z minulého roku, přestože existuje důkaz, že tři stíhačky Typhoon přistály v době měření na základně RAF Coningsby, vedle měřicího zařízení umístěného u ranveje.

Reportérka Georgina Rannardová nedávno publikovala na webu BBC článek, ve kterém se ptala, zda by se mohl Golfský proud zhroutit do roku 2025. Jedná se o oblast čistého sci-fi na motivy filmu Den poté, který podporuje obavy z katastrofického ochlazování na severní polokouli s rozsáhlými dopady po celém světě.

Katastrofický příběh převzala většina hlavních médiích. Noviny USA Today své čtenáře informovaly, že oceánské proudy Atlantského oceánu by se mohly brzy zhroutit s tím, že čtenářům radili „jak byste mohli čelit dramatickým změnám počasí“.

Přitom původně tento příběh náhlého ochlazení pocházel z nedávno publikované vědecké studie, která se stala neodolatelným lákadlem pro klimatické aktivisty. Tvrzení článku jsou ale založena na neúplných pozorováních a výpočetních modelových projekcích.

Autoři tvrdí „s vysokou důvěrou“, že změna nastane mezi lety 2025 a 2095 (!). Nicméně, článek obsahuje následující podstatné upozornění, které nebylo zveřejněno v žádné ze zpráv, které o riziku ochlazení referovaly: „Tato předpověď platí pouze za předpokladu, že náš model je přibližně správný, a samozřejmě nemůžeme vyloučit, že jsou ve hře i jiné mechanismy, a tedy nejistota je ještě větší“.

Není třeba říkat, že tento příběh obkroužil svět pod tučnými titulky. Nicméně zdá se, že nad tímto druhem povídaček začínají zvedat obočí i v kruzích alarmistů. Známému klimatickému alarmistovi, profesoru Michael ‚hokejková projekce‘ Mannovi z Penn University, nebylo opakování scénáře filmu Den poté zcela po chuti.

Podle USA Today řekl: „Nejsem si jistý, zda autoři přinášejí na stůl něco víc než pouze ozdobenou statistickou metodu. Historie je poseta vadnými předpověďmi založenými na ozdobených statistických metodách; někdy jsou příliš zdobené jen pro své vlastní dobro.“

(Text byl se souhlasem redakce převzat z nezávislého deníku Daily Sceptic.)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Nastává éra globálního teplotního varu, varoval šéf OSN Guterres v reakci na studii

KLIMATICKÁ ZMĚNA: Na Slovensku, v Německu i ve Slovinsku začalo uprostřed léta sněžit

Na Wikipedii dochází k masivnímu přepisování poznatků skeptických vůči klimatické naraci

Britský teplotní rekord 40,3°C byl naměřen v okamžiku přistávání stíhaček Typhoon

Záměrné zveličování rizik klimatické změny podrývá důvěru ve vědu a ničí psychiku mládeže

The Daily Sceptic: Předpovědi globálního Thermagedonu nejsou vědecky věrohodné

TDS: Velká část alarmistické literatury o klimatu je zkreslena nepravděpodobnými daty

IPCC přiznal: Mnoho pesimistických klimatických předpovědí má „nízkou pravděpodobnost“

Světová meteorologická organizace WMO varovala před extrémním počasím a vedry

Světoví meteorologové vydali zprávu: Ledovce prý rychle tají a nejdou již zachránit

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

The Daily Sceptic: Mantra klimatické změny změnila žurnalistiku na narativní psaní

KLIMATICKÉ NOVINY

Ukrajina stáhla z fronty americké tanky Abrams. Byly zranitelné při útocích ruských dronů

26. 4. 2024

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se totiž jako zranitelné při útocích ruskými drony. USA loni …

ERÚ varoval před riziky spojenými s podepisováním plných mocí dodavatelům energií

26. 4. 2024

ERÚ varoval před riziky spojenými s podepisováním plných mocí při změně dodavatele energie. ERÚ spotřebitelům radí, aby si změnu dodavatele …

Lidovci navrhli zvýšit bezdětným lidem odvody na důchody. Piráti to striktně odmítli

26. 4. 2024

Lidovci navrhli zvýšit bezdětným lidem odvody na důchody. To však striktně odmítl jejich vládní partner, Česká pirátská strana. Podle návrhu …

Elektřina i plyn v EU loni ve druhém pololetí zlevnily. V Česku však zdražila elektřina

25. 4. 2024

Ceny elektřiny a zemního plynu se v druhém pololetí loňského roku v Evropské unii meziročně snížily. Mezi jednotlivými zeměmi jsou …

Prezident Macron vyzval k většímu zbrojení Evropy. Evropa může zemřít, varoval

26. 4. 2024

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální …

Evropa se otepluje nejrychleji na světě. Teploty jsou o 2,3 stupně vyšší než před revolucí

26. 4. 2024

Evropa se otepluje nejrychleji na světě. Teploty na tomto kontinentě jsou asi o 2,3 stupně vyšší než před průmyslovou revolucí. …

Fialova vláda urychlí výstavbu obnovitelných zdrojů. Zavede k tomu akcelerační zóny

25. 4. 2024

Fialova vláda chce v Česku urychlit výstavbu obnovitelných zdrojů. Zavede k tomu speciální tzv. akcelerační zóny, určených pro výstavbu OZE …

Benzín v Česku během týdne zdražil na 40,40 Kč za litr. Mírně zdražila i nafta

25. 4. 2024

Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 za uplynulý týden v Česku zdražil v průměru o 28 haléřů na 40,40 Kč. Cena …

EPH spouští nový 800MW paroplynový blok v italské elektrárně Tavazzano e Montanaso

25. 4. 2024

Dceřiná společnost EPH, EP Produzione, spouští nový 800MW paroplynový blok v italské elektrárně Tavazzano e Montanaso. Podle firmy dosáhl projekt …

Důvěra tuzemských spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku vzrostla o téměř 3 procenta

24. 4. 2024

Důvěra tuzemských spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku vzrostla v dubnu o téměř 3 procenta. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) …

E.ON zlevňuje fixované ceníky energií pro nové klienty. Ušetří za elektřinu i plyn

25. 4. 2024

Společnost E.ON již potřetí během tohoto roku snižuje ceny akvizičních fixovaných produktů. Noví zákazníci při zvolení jednoleté nebo dvouleté fixace …

Sušené maso z České republiky je dodáváno několika armádám Evropy, ale i na Ukrajinu

25. 4. 2024

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve střední Evropě. To dokazuje i …

... další články