KLIMATICKÁ ZMĚNA: Na Slovensku, v Německu, ve Švýcarsku i ve Slovinsku začalo uprostřed léta sněžit. (Ilustrační foto).

Na Slovensko a do Evropy přišla zima, oznámil slovenský meteorologický server imeteo.sk. Na hřebenech Tater začalo sněžit. Výrazné ochlazení a srážky způsobily, že sníh se vrátil do několika evropských hor. Sněží i v několika dalších evropských zemích, jako jsou Německo, Švýcarsko či Slovinsko.

Ve středu v podvečer začalo sněžit i na hřebenech Tater. Za studenou frontou totiž začal na Slovensko proudit chladný vzduch až ze Severního moře. Vpády chladného vzduchu jsou sice běžné, ale tento je zajímavý tím, že uprostřed léta přinesl na území Slovenska první sníh.

Už během dne přicházela hlášení o sněžení na evropských vrcholeczh kopcích, ale večer teplota začala klesat i na Slovensku a sníh se začal objevovat i v Tatrách.

V porovnání s dlouhodobým normálem se ve středu teploty v Tatrách pohybovaly o 8 až 13 °C pod hranicí dlouhodobého normálu.

Server uvedl, že takové teploty uprostřed léta nejsou běžné.

Maximální teploty se během dnešního dne pohybovaly většinou pod hranicí +20 °C, přičemž ve výškách je ještě chladnější.

Výrazněji se začalo ochlazovat odpoledne. V poledne se ještě teplota na Lomnickém štítu pohybovala na úrovni +4 °C, ale následně začala prudce klesat.

Ve 14 hodin bylo na nejvýše položené slovenské meteorologické stanici jen +1 °C a po 16 hodině začalo mrznout.


Lomnické sedlo, 26. července 2023.


Teplota na Lomnickém štítu se dostala až na úroveň -2 °C a začalo sněžit.

Sněžení se objevovalo nejen na Lomnickém štítu, kde se již dokonce vytvořila sněhová pokrývka, ale zasněžené je i Lomnické sedlo, které se nachází ve výšce 2 190 m n.m.

Sněží i jinde v Evropě. Chladný vzduch se projevuje i v jiných evropských zemích. Na nejvyšší hoře Německa Zugspitze napadlo během středy 5 až 10 cm nového sněhu. Teploměr už ráno ukazoval jen hodnotu -4 °C.

Sněžení v podvečerních hodinách bylo hlášeno také ze slovinské nejvyšší hory Kredarica.

Výrazně sněží také ve Švýcarsku, kde sníh pokryl několik oblastí. (sfr)