Prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin otevřeli nový plynovod TurkStream.

Ruský prezident Vladimir Putin spolu se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem spustili nový plynovod TuskStream. Plynovod, nazývaný také Turkish Stream, vede po dně Černého moře z Ruska do Turecka a dále do Evropy. Projekt byl přitom ohrožen sestřelením ruského bombardéru Su-24 tureckou stíhačkou nedaleko hranice mezi Sýrií a Tureckem v listopadu 2015.

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Žijeme ve složitém světě. Bohužel v regionu, ve kterém se nyní nacházíme, jsou často vážné tendence k vyostřování situace. Ale Turecko a Rusko jsou naprosto odlišným příkladem, příkladem interakce a spolupráce, ze které těží náš národ, lidé po celé Evropě i celý svět,“ řekl Putin.

Slavnostního ceremoniál, při kterém Putin s Erdoganem společně otočili kohoutkem, se zúčastnil také bulharský premiér Bojko Borisov a prezident Srbska Aleksandar Vučić.

Stavbu plynovodu měl na starost ruský plynárenský gigant Gazprom a turecký Botas.

Plynovod TurkStream byl přitom původně jen záložním plánem pro případ, že by sešlo ze stavby plynovodu SouthStream. K tomu také došlo.

Evropská unie kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v březnu 2014 totiž nechala projekt pozastavit.

Gazprom tak svůj zájem zaměřil na plynovod TurkStream. I tento rusko-turecký projekt ohrozilo sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckou stíhačkou nedaleko hranice mezi Sýrií a Tureckem v listopadu 2015.

Rusko uvalilo na Turecko hospodářské sankce, ale následující rok se ale vztahy obou zemí obrátily k lepšímu a státy později podepsaly mezivládní smlouvu o vybudování plynovodu, připomnělo Aktuálně.cz. V květnu 2017 byla zahájena stavba.

Ruský plynárenský gigant Gazprom začal nový plynovod naplňovat již na Nový rok. Bulharská společnost Bulgartransgaz v neděli oznámila, že začala dostávat ruský plyn tímto potrubím.

Z Bulharska má plynovod pokračovat do Srbska a Maďarska, ale ještě není dostavěn.

Moskva se snaží omezit přepravu suroviny přes Ukrajinu, a to jak stavbou plynovodu TurkStream, tak zdvojnásobením kapacity plynovodu Nord Stream (momentálně až 55 miliard metrů krychlových ročně).

(pel)