Rusko se připravuje na nekonečnou válku, varoval Zelenského poradce Podoljak. (Ilustrační foto).

Rusko se připravuje na nekonečnou válku, varoval Zelenského poradce Mychajlo Podoljak. Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na „totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku,“ uvedl Podoljak v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

Podle Podoljaka jmenování ekonoma Andreje Bělousova novým ruským ministrem obrany naznačuje, jak daleko je Moskva připravena zajít při přetváření své ekonomiky, aby sloužila jejím válečným potřebám.

„Rusko transformuje svou ekonomiku téměř výhradně na válečnou výrobu,“ prohlásil Podoljak.

„Současné změny jasně ukazují na úplnou přeměnu Ruské federace,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany.

Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Bělousova.

Jak uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, důvodem Bělousovovy kandidatury na post ministra obrany je to, že tento resort by měl být naprosto otevřený inovaci vytváření podmínek pro ekonomickou konkurenceschopnost.

Peskov také objasnil, že Šojgu jako tajemník rady bezpečnosti bude současně zástupcem hlavy státu v komisi pro vojensko-průmyslový komplex. Kromě toho bude dohlížet na činnost Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci. Co se týče Patruševa, Kreml jeho novou pozici oznámí později.

Peskov dodal, že na svém postu zůstává náčelník generálního štábu ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

Ruský prezident po konzultacích s Radou federace jmenuje ministry obrany, vnitra, spravedlnosti, pro mimořádné situace a zahraničních věcí, jakož i šéfa Federální bezpečnostní služby (FSB).

Do funkce ministra zahraničních věcí Putin opět nominoval Sergeje Lavrova. Vladimir Kolokoľcev zůstává ministrem vnitra, ministerstvo pro mimořádné situace by měl nadále vést Alexandr Kurenkov a ministrem spravedlnosti zůstává Konstantin Čujčenko.

Ukrajinská armáda, která se už 27 měsíců brání ruské agresi, se v současné době potýká s nedostatkem munice a vycvičeného personálu.

Ruská armáda postupuje v oblasti Donbasu a i v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. (sfr)