Meziroční růst tuzemských maloobchodních tržeb v březnu zrychlil o 6,1 procenta.

Maloobchodní tržby v Česku se v březnu reálně zvýšily meziročně o 6,1 % a meziměsíčně o 1,3 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 4,8 %, meziměsíčně naopak klesly o 0,4 %.

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel zvýšily v březnu reálně o 1,3 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 1,9 %, za nepotravinářské zboží o 1,8 % a za potraviny o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v březnu zvýšily reálně o 6,1 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 7,7 %, za pohonné hmoty o 6,7 % a za potraviny o 4,0 %, uvedl úřad.

„Meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval čtvrtý měsíc v řadě. Tempo růstu se v březnu oproti předchozím měsícům zvýšilo. Tržby rostly ve všech hlavních skupinách prodejen s nepotravinářským i potravinářským sortimentem,“ konstatovala Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky meziročně vzrostly o 27,4 %, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 6,3 %, s oděvy a obuví o 5,2 %, s výrobky pro domácnost o 3,1 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,7 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 0,1 %.

Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšily o 4,2 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,8 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 17,1 %. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 14,9 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel) meziměsíčně klesly reálně o 0,4 %. Meziročně se tržby zvýšily o 4,8 %, přičemž za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 5,3 % a za opravy motorových vozidel o 2,6 %, upřesnil ČSÚ.