Česko loni vydalo na obranu jen 1,37 % HDP, přiznala ministryně Jana Černochová.

Česká republika loni vydala na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Výdaje na obranu dosáhly zhruba 101 miliard korun, což je zhruba o 10 miliard korun méně, než se čekalo. Informovala o tom v ČT ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

NATO odhadovalo, že Česko loni vydalo na obranu 1,5 procenta HDP. Letos by se výdaje podle Černochové měly pohybovat okolo dvou procent HDP.

Ministerstvo obrany část peněz z loňska přesunulo na strategické projekty do letošního rozpočtu.

„My jsme věděli od samého začátku, že Severoatlantická aliance nám nemůže ty finanční prostředky uznat, když nejsou v tom roce vyčerpány,“ prohlásila ČT Černochová.

„Na druhou stranu aliance ví, že ty finanční prostředky jsou dislokovány ve prospěch modernizace, takže se to samozřejmě bere v potaz,“ upřesnila.

Na obranu bylo původně v loňském rozpočtu schváleno 111,8 miliardy korun, což by odpovídalo 1,52 procenta HDP.
Nakonec mělo ministerstvo obrany k dispozici 110,3 miliardy a podle závěrečného účtu utratilo 100,7 miliardy korun. Zhruba miliardu neutratilo a 7,8 miliardy přesunulo na letošek na strategické projekty.

Do obranných výdajů tentokrát vláda zahrnula i státní hmotné rezervy, kyberbezpečnost nebo některé dopravní projekty.

V letošním roce se počítá s výdaji na obranu okolo dvou procent. Důležitou roli v tom hraje výkonnost české ekonomiky.

„Já vám neřeknu, jestli to bude 1,99 nebo 2,1. Budeme rádi, když budeme oscilovat kolem těch dvou procent,“ podotkla Černochová.

Poslanecká sněmovna loni schválila zákon, podle kterého bude Česko vynakládat každoročně nejméně dvě procenta HDP na obranu.

Podle oficiálních odhadů NATO dalo loni na obranu menší podíl HDP jen pět členských zemí. Jsou to Slovinsko, Turecko, Španělsko, Belgie a Lucembursko.

Dvě a více procent HDP vydalo na obranu 11 členských zemí z 31. Před pěti lety to bylo pět zemí. Nejvíce vydalo na obranu Polsko (3,90 procenta HDP), USA (3,49 procenta) a Řecko (3,01 procenta).

V absolutních částkách vydávají na obranu nejvíce Spojené státy (860 miliard dolarů), Německo, Británie a Francie. (sfr)