Lidé v Praze symbolicky pohřbili svobodu internetu v rámci demonstrace proti chystané celoevropské reformě autorských práv.

Lidé v Česku a dalších 11 evropských zemích protestovali proti chystané reformě autorských práv na internetu. Demonstrující v české metropoli na akci „Zachraňme internet před články 11 a 13!” donesli dokonce i rakev, která měla symbolizovat zánik svobody na internetu a cenzuru, což v důsledku zavedení směrnice hrozí. 

„Přijdou další směrnice, které se budou snažit omezovat svobodu na internetu,“ upozornil lídr Pirátů do europarlamentu Marcel Kolaja.

Demonstranty v Praze vyzval, aby v e-mailech europoslancům protestovali proti návrhu směrnice.

Lidé protestovali také v Brně, Pardubicích, Českých Budějovicích nebo Jihlavě.

Protestní akce byly nahlášeny i v dalších evropských zemích, například v Německu, Francii, Nizozemsku, Rakousku, Dánsku nebo Polsku. Na protestní internetové petici se už sešlo přes pět milionů podpisů.

Do protestu se zapojila i česká Wikipedie, jejíž zástupci považují chystané změny za závažné, a proto 21. března 2019 na celý den encyklopedii poprvé vypnuli.

Kritice čelí článek 11 směrnice, v důsledku kterého bude nutné platit autorské poplatky za sdílení obsahu, a článek 13, stanovující platformám typu Youtube povinnost kontrolovat, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva.

Online platformy typu Google, Facebook nebo Wikipedie budou podle pravidel, na kterých se shodli zástupci zemí EU a Evropského parlamentu, potřebovat licenci na autorsky chráněná díla, která uživatelé nahrají. Směrnice má též zajistit nárok autorů či interpretů na podíl z licencování či převodu jejich práv.

Zatímco nyní mohou editoři webové stránky bez problémů citovat část cizího díla, v nové úpravě by se na citace delší než „velmi krátké“ měla vztahovat licence, kterou by si provozovatel webové stránky měl zakoupit od majitele autorských práv.

Česká Wikipedie je na protest vypnutá: Padla za oběť novým regulacím EU

Europarlament schválil regulace internetu: Posílil práva vymahačů autorských práv

(pel)