Velká Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu. Výdaje na obranu zvýší na 2,5 %. (Ilustrační foto).

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Varšavy. Informoval také, že Velká Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká „největší posílení obrany za poslední generaci“ a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

Velká Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (14,7 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

Bude obsahovat například skoro čtyři miliony kusů munice, 400 vozidel, 60 lodí nebo rakety dlouhého doletu Storm Shadow.

Sunak upozornil, že případné vítězství Ruska ve válce na Ukrajině by ruského prezidenta Vladimira Putina povzbudilo.

„Nezastaví se na Ukrajině … Touží, i když na to ještě nemá kapacitu, zaútočit na další evropské země, potenciálně včetně spojenců z NATO, které bychom měli povinnost bránit, tak jako oni mají povinnost bránit nás,“ prohlásil Sunak.

Británie patří k největším evropským dodavatelům vojenského vybavení Kyjevu. Celkový objem britské pomoci by s letošními třemi miliardami měl dosáhnout výše 12 miliard liber.

Z nově oznámených 500 milionů by se podle vlády měla mimo jiné přímo v Británii financovat výroba tisíců vojenských dronů pro Ukrajinu. (sfr)