Rusko začalo přesouvat odpalovací zařízení s jadernými raketami Iskander k hranici s NATO. (Ilustrační foto).

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. V ruském regionu Karélie, který sousedí s Finskem, byla rozmístěna odpalovací zařízení raket Iskander-M.

Informoval o tom ruský deník Izvestija s odvoláním na zdroje z ministerstva obrany.

Raketomety jsou schopny odpalovat řízené i balistické střely, včetně střel s jadernými hlavicemi. Jsou součástí raketové brigády, která patří do nedávno zřízeného Leningradského vojenského okruhu.

Jeho součástí jsou také dva sbory, které jsou dislokovány v Königsberské a Murmanské oblasti.

Podle bývalého velitele ruské Baltské flotily Vladimira Valujeva je vytvoření raketové brigády Putinovou reakcí na vstup Finska do NATO. Po vstupu Helsinek do aliance se hranice Ruska se zeměmi NATO prodloužila o téměř 1 300 km.

Zároveň má aliance největší dělostřelecké síly v Evropě se 700 houfnicemi, 700 minomety velké ráže a 100 raketovými systémy.

Na konci loňského roku podepsalo Finsko s USA dohodu o obranné spolupráci, která americké armádě poskytuje až 15 vojenských základen, kde může skladovat vybavení a munici. Patří mezi ně čtyři letecké základny, vojenský přístav a železniční trať na severu země.

Americké vojenské sklady budou umístěny podél trati vedoucí k ruským hranicím. Tímto způsobem se aliance chrání pro případ možného útoku ze strany Ruska.

Putin se připravuje na válku s NATO

Podle odborníků z Institutu pro studium války (ISW) skutečnost, že byl obnoven Leningradský vojenský okruh, který byl zrušen na začátku roku 2010, naznačuje, že se Kreml připravuje na rozsáhlou válku se zeměmi NATO.

Ruská vojenská expanze a restrukturalizace armády jsou dalšími ukazateli, které naznačují, že se Moskva připravuje na potenciální válku s NATO.

Polský prezident Andrzej Duda už 19. března prohlásil, že Rusko by mohlo zaútočit na NATO již v letech 2026 nebo 2027.

Polský úřad pro národní bezpečnost již dříve odhadl, že ruská vojska by mohla alianci napadnout během méně než 36 měsíců.

Podobné obavy vyjádřil i dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen, který naznačil, že Rusko by mohlo zaútočit na NATO v horizontu tří až pěti let. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg rovněž varoval, že NATO se musí připravit na možnou konfrontaci s Ruskem.

Mobilní balistický raketový systém krátkého doletu 9K720 Iskander-M byl uvedený do provozu v roce 2006. Je schopen nést konvenční i jaderné hlavice s hmotností až 1500 liber. Jeho střely mohou dosáhnout rychlosti až sedmkrát větší než rychlost zvuku (7 Mach) a vystoupat do výšky přes 30 mil. (sfr)