Evropský parlament schválil směrnici posilující autorská práva na internetu.

Evropský parlament schválil směrnici posilující autorská práva na internetu. Znamená to, že se zvýší pravomoci a příjmy organizací, jako je například OSA, které jako kolektivní správce vymáhají poplatky za autorská práva. 

Evropský parlament schválil směrnici, která majitelům autorských práv přiznává nárok na podíl z využití jejich děl internetovými společnostmi jako Google nebo Facebook. Jako využívání děl se bere například načítání titulků a perexů u odkazů na webové stránky.

Pro směrnici hlasovalo 438 poslanců, proti jich bylo 226.

Směrnice zahrnuje dva kontroverzní články 11 a 13. První zmiňovaný je často označován jako „daň z odkazu“. Stanovuje, aby vyhledávače, sociální sítě a podobné služby platily vydavatelstvím za odkazy na články.

Oponenti tohoto článku upozornili na to, že výrazně omezí dostupnost informací prostřednictvím internetu, protože jednotlivé platformy nebudou ochotné platit vydavatelstvím peníze za to, že jim přivádí čtenáře.

„Je velmi pravděpodobné, že by schválení návrhu omezilo volný tok informací, který je pro fungování demokratické společnosti klíčový,“ uvedla v prohlášení skupina 170 evropských akademiků,.

„Přestože cílem je ocenit lépe tvůrce a novináře, pravděpodobně bude v praxi efekt přesně opačný,“ varovali dále.

V konečném důsledku by se opatření nejvíce dotklo samotných uživatelů, kteří by přišli na internetu o možnost snadno vyhledat všechny informace a související články o věcech, které je zajímají.

Copyrightová policie: Vše bude smazáno 

Silná kritika zaznívala také na adresu článku 13 směrnice. Ten ukládá vyhledávačům, sociálním sítím a podobným webovým platformám striktnější povinnosti v oblasti obsahu nahrávaného uživateli. Provozovatelé jednotlivých serverů budou muset více kontrolovat, co na ně běžní uživatelé nahrávají a zda nejsou porušována autorská práva.

Kritici tohoto článku tvrdí, že filtrace dat bude probíhat prostřednictvím automatických systémů, které navzdory pokroku v umělé inteligenci nedokáží postupovat natolik erudovaně, jako člověk.

Fakticky článek 13 nutí weby typu Wikipedie „filtrovat“ všechny příspěvky z hlediska obsahu („závadného“ z pohledu autorského práva), což může takové encyklopedické weby fakticky zničit.

„Automatizované filtry jsou z principu špatně. Jejich nasazení neúměrně zatíží firmy, jsou špatně kontrolovatelné a automatické mazání preventivně a ještě bez lidské odpovědnosti považujeme za nepřijatelné,“ prohlásil místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa.

Schválení směrnice znamená, že kupříkladu OSA bude moci podávat na Wikipedii žaloby za soustavné, mnohonásobné porušování autorského práva a vyžadovat milionové kompenzace…

„Reforma autorských práv je potřebná, ale článek 13 připravované směrnice není řešení. Pokud bude přijat, skončí internet tak, jak ho známe – již nepůjde o otevřenou platformu, která byla hnacím motorem sdílení a inovací napříč lidskou společností,“ napsali v prohlášení zakladatelé internetu.

Podle nich dělá článek 13 ze sociálních sítí a dalších internetových společností „copyrightovou policii“ a nutí je nasadit do provozu automatické systémy, které budou rozhodovat o tom, co se na celosvětové počítačové síti objeví a co nikoliv. (sfr)

Více o tomto tématu čtěte ZDE: 

EU chce regulovat internet. Posílit mají opět vymahači autorských práv na úkor občanů