Českým firmám údajně chybí až 290 tisíc pracovníků. Řešením má být dovoz Ukrajinců, Indů a Makedonců do tuzemských podniků.

Nezaměstnanost v ČR v září 2018 klesla na 3 % a je tak nejnižší za 22 let. Firmy si ale stěžují, že nemají dostatek pracovních sil – marně se snaží obsadit 316 tisíc volných míst. Řešením má být dovoz ekonomických migrantů do Česka z Ukrajiny nebo Makedonie.

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

„V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona,“ uvedl úřad práce.

V září bylo bez práce 224 331 lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 316 000.

Nejvíce volných pracovních míst nabízejí zaměstnavatelé v Praze, a to 61 690. Nejméně je to v Karlovarském kraji, zhruba 8500.

Obecně měli podle ÚP zaměstnavatelé v září největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel.

Dále pak obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, páječe, nebo kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Výrazný převis poptávky nad nabídkou bude podle oslovených analytiků i v následujících týdnech, lze tedy očekávat přetrvávání tlaku na růst mezd v podnikatelském sektoru.

Možná přijdou i Indové

Přestože je v ČR bez práce zhruba 225 tisíc lidí, českým firmám údajně chybí až 290 tisíc pracovníků. Řešením má být dovoz Ukrajinců, Indů a Makedonců do tuzemských podniků.

Do Česka by tak mohlo přijít za prací až 500 občanů Indie. Oznámila to Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, která v minulosti připravila společně s vládou stejný program pro občany Ukrajiny.

Zatím se projekt vztahoval pouze na vysoce kvalifikované pracovníky z Ukrajiny, kvóta pro ukrajinské zaměstnance činila také 500 žádostí ročně.

Vedle toho funguje ještě vládní program Režim Ukrajina, který za poslední dva roky umožnil zaměstnat přes 13 tisíc Ukrajinců.

„Nedostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků trápí v ČR řadu firem a podnikatelů. Jsme rádi, že po Ukrajině, Mongolsku, Filipínách a Srbsku se podařilo přispět k tomu, že do naší země mohou přijít další tolik potřebné kvalitní pracovní síly, v tomto případě z Indie,“ uvedl prezident konfederace Jan Wiesner.

Konfederace již zprostředkovala zjednodušené zaměstnávání zahraničních pracovníků z Ukrajiny, Srbska, Mongolska a Filipín. Lidé z těchto zemí našli pracovní uplatnění především na pozicích švadlen, šiček, řidičů MHD a autobusů, pracovníků na stavbách nebo kovodělníků.

Zeman navrhuje dovoz Makedonců

Prezident Miloš Zeman chce vyřešit nedostatek pracovních sil v České republice příchodem pracovníků z Makedonie. Zeman po setkání s makedonským prezidentem Ďorge Ivanovem upozornil na české investice v Makedonii a tamní poměrně vysokou nezaměstnanost.

„Narazili jsme i na možnost, že by zahraniční pracovní síla, mohla být mimo jiné dovážena i z Makedonie,“ uvedl český prezident po jednání.

Podle Ivanova je v zemi velká nezaměstnanost zejména u mladých lidí. O vzájemné spolupráci a zahraničních investicích podle něj musí jednat kabinety obou zemí.

V Česku přitom pracuje na zaměstnanecký poměr zhruba o 100 tisíc cizinců více než před krizí v době tehdejší konjunktury. Zatímco na konci roku 2016 mělo v ČR zaměstnání 382 900 lidí ze zahraničí, v roce 2008 to bylo kolem 284 600.

Podle informací členů Hospodářské komory nicméně do Česka míří čím dál více cizinců i ze zemí EU. Nepočítáme-li Slováky, nejčastěji jde o občany Španělska, Řecka a Itálie, tedy zemí, které se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti. Zpravidla nastupují na technicky orientované pozice.

(pel)