Firmy CSG Defence se představí na veletrhu obranných technologií IDEB v Bratislavě. (Ilustrační foto: archiv).

Slovensko je vedle České republiky domovským trhem řady firem spadajících do Czechoslovak Group (CSG). Proto budou letos vystavovat na veletrhu obranných technologií IDEB, který se pravidelně koná v Bratislavě. Nadcházející IDEB 2024 se uskuteční ve dnech 14. až 16. května.

Na stánku divize CSG Defence, která zastřešuje výrobce obranných technologií v rámci skupiny CSG, se představí společnosti Tatra Export ve spolupráci s Tatra Defence Slovakia, MSM Group, MSM Land Systems, Karbox, Czech Camouflage Systems a Tatra Defence Vehicle.

Hlavními exponáty společné expozice na stánku 101 v hale D budou především vojenská vozidla a munice pro těžkou vojenskou techniku, přičemž půjde o největší expozici veletrhu IDEB o rozloze 600 m2.

Tatra Export ve spolupráci s partnerskou společností Tatra Defence Slovakia představí celou škálu vozů Tatra pro vojenské účely. Střední a těžké logistické automobily značky Tatra slouží v mnoha armádách světa včetně ozbrojených sil zemí NATO a samozřejmě také ve slovenské armádě.

Tatra Defence Slovakia navíc disponuje kapacitami, které umožňují případné dodávky nových tatrovek pro potřeby slovenské armády v budoucnu. Výroba tatrovek pro slovenskou armádu by znamenala i vznik nových pracovních míst na Slovensku a vysokou míru soběstačnosti slovenské armády v oblasti logistických vozidel.

V expozici se návštěvníci a odborníci budou moci seznámit s nejnovějšími vojenskými automobily Tatra a také podvozky pro speciální systémy, půjde především o logistická valníková vozidla, cisterny pro převoz paliva nebo hákové nakladače, prezentaci bude doplňovat rozměrný exponát v podobě vozu Tatra Force 8×8.

Na společném stánku divize CSG Defence se budou prezentovat i společnosti zastřešené holdingem MSM Group, konkrétně ZVS Holding, VOP Nováky nebo španělská firma FM Granada. Ty patří mezi tradiční výrobce nejrůznějších druhů středo a velkorážové munice.

Odborná i laická veřejnost si budou moci prohlédnout například munici pro kanony ráže 30 mm, dále tankovou munici ráží 105 mm a 120 mm splňující standardy NATO nebo ráže 125 mm vhodnou pro techniku tzv. východního standardu. Firmy vystaví také dělostřeleckou munici ráží 105 mm a 155 mm NATO a ráže 122 mm určenou pro starší dělostřelecké systémy mimo NATO.

Vedle toho se představí i cvičná munice pro tanky a dělostřelectvo a v neposlední řadě rovněž minometná munice ráží 60 mm, 81 mm, 98 mm, 120 mm či neřízené rakety ráže 122 mm systému Grad. V expozici budou mít své místo i pyrotechnické komponenty a zapalovače potřebné pro výrobu munice.

Ve venkovní expozici bude možné vidět i velitelské stanoviště umístěné ve specializovaném kontejneru a také mobilní řídící věž pro polní letiště Disk 2 z produkce Vývoj Martin, která rovněž patří pod MSM Group.

Společnost MSM Land Systems do Bratislavy přiveze pancéřované vozidlo Patriot 4×4 v provedení, které chce nabízet slovenským ozbrojeným silám. Firma také představí své programy na opravy a modernizace tanků nebo pásových bojových vozidel pěchoty a dále svou odbornost a certifikace v oblasti inspekce cisternové techniky.

Během veletrhu IDEB 2024 také MSM Land Systems plánuje uzavřít spolupráci se svými partnery, například se společnostmi Patria a Rheinmetall. Na společném stánku firem CSG Defence se představí navíc i kopřivnická společnost Tatra Defence Vehicle, výrobce pancéřovaných vozidel, jako jsou Pandur II 8×8 a TITUS.

Na samostatném stánku se budou společně prezentovat firmy Karbox a Czech Camouflage Systems. Karbox představí zástavbu hákového nakladače Marrel a na něm umístěný nový typ přepravní plošiny na podvozku Tatra, který nedávno úspěšně prošel vojskovými zkouškami.

Czech Camouflage Systems nabízí širokou škálu maskovacích prostředků na vozidla, přičemž v Bratislavě na kabině automobilu Tatra odprezentuje multispektrální maskovací kamufláž v mobilní i statické verzi.

O skupině CSG

Globální průmyslově-technologická skupina CSG vlastněná českým podnikatelem Michalem Strnadem má klíčové výrobní podniky v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a USA a své výrobky exportuje do celého světa. CSG soustavně investuje do rozvoje svých společností a zároveň expanduje v hlavních oborech svého podnikání.

Součástí skupiny jsou například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis. V podnicích začleněných do skupiny CSG a v propojených firmách pracuje více než 10 000 zaměstnanců. V roce 2023 dosáhly konsolidované tržby skupiny hodnoty 42 mld. korun.

Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl, obranný průmysl a výroba munice. S produkty společností CSG se lze díky silné proexportní orientaci setkat na všech kontinentech. (sfr)