Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zuří a zkritizoval svého ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (ANO), který se chystá podepsat dodatek pod memorandum podepsané s australskou firmou EMH o těžbě lithia.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zuří a zkritizoval svého ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (ANO) kvůli lithiu. Ministr Babišovy menšinové vlády chystá podepsat dodatek pod memorandum podepsané s australskou firmou EMH. Lídr ANO přitom před volbami vyhlašoval, že dokument podepsaný ČSSD zruší.

Podle Babiše je memorandum nesmyslné a neplatné. Je ale na právnících, aby posoudili, jak dál postupovat. Premiér znovu zopakoval, že lithium má těžit český stát. Státnímu podniku Diamo chce zadat průzkum ložisek.

„Chceme zjistit, kolik toho lithia máme. Chceme dát úkol Diamu, aby začal dělat průzkum,“ uvedl premiér.

Údaje o geologickém složení státního území dlouhodobě sbírá a zpracovává státní Česká geologická služba (ČGS), která je předává správním orgánům pro politická, hospodářská a ekologická rozhodování. Vedoucí odboru nerostných surovin ČGS Jaromír Starý v říjnu 2017 řekl, že v Česku je evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia.

Babiš dodal, že zná zahraniční firmy, které by chtěly zpracovávat lithium v Česku. Jde podle něj o korejskou a belgickou firmu, ale nejmenoval je. Ve vztahu k memorandu, které bylo uzavřeno loni na podzim, je podle Babiše třeba postupovat tak, aby nebyl stát žalovatelný.

Hüner podle Babiš nesplnil úkol

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner po schůzce s těžaři řekl, že Česko uzavře k memorandu dodatek.

Babiše prý Hünerova slova překvapila a zajímá ho, proč Hüner nesplnil úkol informovat vládu o právní analýze.

Zároveň poukázal na to, že memorandum nemůže být platné, když se odvolává na ochranu investic mezi Českou republikou a Austrálií a firma přitom sídlí na Britských Panenských ostrovech. Generální ředitel EMH Keith Coughlan už dříve řekl, že EMH je společností se sídlem v australském Perthu. Jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital, kterou spoluvlastní slovenský podnikatel Pavol Krúpa.

Možná těžba lithia v ČR se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými sněmovními volbami. Memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD), se stalo terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů.

Úřadující šéf sociální demokracie Chovanec zuří, že „kauza lithium, která ANO pomohla vyhrát volby a doničit ČSSD, byla od samého počátku vylhaná“, napsal na twitteru.

Vláda se zavázala memorandum prošetřit

Vláda, která nedostala důvěru Poslanecké sněmovny, se přitom ve svém programovém prohlášení zavázala: „Důkladně prošetříme okolnosti, způsob a předmět uzavřeného memoranda ohledně těžby lithia na území České republiky.“

ANO to proto nyní schytává za to, že jednání s EMH nepřerušila. Babiš sám kvůli podepsání dodatku zuří.

„On má možná nějaký dobrý úmysl, že nějakou formou to chce zrušit, ale úkol byl, že má informovat vládu. Pokud já se to dozvídám z médií a ještě to nešťastně komunikoval, tak to není dobře,“ řekl Babiš.

Ministr Hüner si prý při jednání se zástupci EMH a Geometu vyjasnil „vnímání memoranda, jeho obsahu a právní závaznosti“. Co dodatek bude obsahovat, stále neprozradil.

(pel)