Evropská komise oficiálně zahájila řízení proti Polsku kvůli kontroverzní soudní reformě. Polsko může být dokonce zbaveno hlasovacích práv v EU.

Evropská komise proti Polsku oficiálně zahájila řízení kvůli údajnému porušení unijní legislativy schválením soudní reformy. Brusel své trestní řízení započal ihned poté, co zákon o soudní reformě v Polsku vstoupil v platnost. EK tvrdí, že soudní reforma ohrožuje nezávislost polských soudů.

Evropská komise dala Polsku jeden měsíc na reakci, tedy na nápravu vzniklého stavu. Řízení by mohlo skončit uvalením finančních sankcí na Polsko, případně i odebráním hlasovacích práv Polska v rámci Evropské unie.

Hlavní výhrada Evropské komise se týká diskriminace pohlaví, jelikož zákon zavedl různé věkové limity pro odchod do důchodu u soudkyň (60 let) a soudců (65 let). To by mohlo být v rozporu s unijním právem v oblasti rovnosti pohlaví v zaměstnání.

EK také napadla skutečnost, že o prodloužení mandátu soudců, kteří dosáhli důchodového věku, bude rozhodovat ministr spravedlnosti. Ten bude mít také právo odvolávat a jmenovat předsedy soudů.

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí oznámil, že bude vetovat dva zákony z balíku soudní reformy – zákon o nejvyšším soudu a o soudcovské radě.

V úterý však podepsal třetí zákon, který mění fungování obecných soudů v zemi. Účinnosti má nabýt 14 dní po zveřejnění v úředním věstníku, kde byl publikován v pátek. (sfr)

Více o tématu sankcí proti Polsku čtěte ZDE:

Jourová chce sankcemi bránit „diktatuře“ v Polsku. Proti diktatuře v Česku nehnula prstem

Brusel dal Polsku ultimátum: Za měsíc mu prý sebere hlasovací práva v EU