Prezident Petr Pavel na počest 20. výročí vstupu Česka do EU vyzval opět k přijetí eura. (Ilustrační foto).

Prezident Petr Pavel na počest 20. výročí vstupu Česka do EU vyzval opět k přijetí eura. Česká republika by podle prezidenta měla přijmout euro, aby hrála v Evropě tzv. první ligu.

Pavel to prohlásil na konferenci k 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie, která se konala na Pražském hradě.

Pavel míní, že nespokojené s eurem jsou jen ty země, které měnou ještě neplatí. Pavel s výzvou na přijetí společné evropské přišel již ve svém letošním novoročním projevu.

„Chceme-li hrát první ligu, logicky se nabízí například přijetí eura. Zkušenost zemí, které jím už platí, potvrzuje, že nespokojení jsou pouze ti, kteří ho nemají,“ prohlásil Pavel.

Podle Pavla byl vstup Česka do Unie před dvaceti lety jedním z nejvýznamnějších milníků naší novodobé historie.

„Tato snaha by neměla šanci uspět, pokud by jí nepomáhal společný zájem stát se znovu součástí evropské rodiny. Zájem, který získal jednoznačnou podporu občanů v referendu,“ zdůraznil prezident.

„Členství v EU a NATO je nezpochybnitelným základem naší svobody, prosperity a bezpečnosti,“ dodal.

Členství v Unii pak podle Pavla přineslo i prosperitu.

„Dvacet let těžíme z toho, že relativně bohatší země přispívají k našemu rozvoji,“ řekl.

Přínosy EU však podle hlavy státu nelze posuzovat jen skrze peníze.

„Společně jsme prostě silnější, a to dovnitř i navenek,“ poznamenal Pavel.

Vláda ČR termín přijetí eura zatím nestanovila.

Letos v únoru vzala Fialova vláda na vědomí společné doporučení Ministerstva financí a České národní banky prozatím nestanovit termín přijetí společné evropské měny. Doporučení se opírá o zjištění obsažená v dokumentu „Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou.“

Ten od vstupu ČR do Evropské unie objektivně hodnotí ekonomickou připravenost České republiky k přijetí eura.

„Současná vláda si dala za cíl dát do pořádku veřejné finance, což velmi úzce souvisí s plněním maastrichtských kritérií potřebných ke vstupu do eurozóny. V posledních dvou letech jsme učinili řadu kroků, které nás k této metě přiblížily, jak ostatně dokládá i předložený dokument resortu financí a ČNB.“

„Debata o termínu přijetí eura tak bude dávat smysl až v době, kdy Česká republika všechna potřebná kritéria splní,“ uvedl k tomu v únoru ministr financí Zbyněk Stanjura.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) však dostala za úkol vypracovat analýzu kladů a záporů, které by vstup do mechanismu směnných kurzů (ERM) či zavedení eura přinesly Česku.

Legislativní rada vlády má zase analyzovat, zda bude nutné kvůli členství v ERM II či eurozóně měnit Ústavu nebo měnit zákony. Obě analýzy by vláda měla dostat do konce října, následně by se měla rozhodnout o dalších krocích. (sfr)