Ministr zdravotnictví Válek opět vytáhl proti slazeným limonádám: Chce na ně zavést speciální daň. (Ilustrační foto).

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) plánuje zavést novou spotřební daň z nápojů s vysokým obsahem cukru. Velmi sladké nápoje podle ministra škodí zdraví, mimo jiné vedou k obezitě. Ministr to uvedl v České televizi. 

Litr limonády nebo džusu by tak mohl podražit o několik korun. Plán podporuje většina vládních stran, proti návrhu se ale zatím staví ODS.

Zavedení speciální daně na slazené nápoje navrhla dříve i Národní ekonomická rada vlády (NERV).

„Cukr a slazené nápoje mají řadu negativních dopadů na zdraví obyvatelstva. Slazené nápoje vedou ke zvýšenému riziku kazivosti zubů. To znamená, že za mě má návrh NERV podporu. Pevně věřím, že se nám podaří v nějaké formě takovýto návrh prosadit,“ uvedl Válek.

Speciální spotřební daň nyní doléhá třeba na alkohol.

U slazených limonád, džusů a dalších nápojů s vysokým obsahem cukru stát zatím vybírá „jen“ DPH.

„Je potřeba si uvědomit, že slazené nápoje často pijí děti, dostávají se k nim ve věku pod patnáct let,“ podotkl Válek.

Členové zdravotnické části NERV navrhli, aby vláda začala vybírat z nápojů s obsahem cukru nad padesát gramů na litr spotřební daň 3,40 Kč.

Za každých dalších 10 gramů cukru v nápoji by pak stát vybíral daň 35 haléřů.

„(Daň) má velmi dobré zdravotní účinky, protože se opravdu ukazuje, že když ji uděláte dobře, tak výrobci snižují obsah cukru a snižuje se spotřeba slazených nápojů,“ uvedl člen NERV Daniel Prokop.

Za litr běžné limonády s osmdesáti gramy cukru na litr by tak lidé platili daň ve výši zhruba 4,50 Kč Kč. Při započítání 21procentní sazby DPH by litr limonády mohl podražit o 5,40 Kč.

O konkrétních parametrech návrhu je Válek ochotný jednat.

„Slazené nápoje je potřeba nějakým způsobem regulovat,“ zdůraznil ministr.

Kromě Válkovy TOP 09 podporují novou daň ze slazených nápojů i Starostové a Piráti. ODS se vůči tomu staví zdrženlivě.

Opozice se staví proti takovému návrhu.

Ze spotřebních daní získává český státní rozpočet každoročně kolem sto padesáti miliard korun. Vloni to bylo 148 miliard. Suma zahrnuje odvody z pohonných hmot, tabáku nebo alkoholu.

Válek věří, že vládní koalice se shodne na nové speciální dani na sladké nápoje už během letošního roku. Nová daň by podle něj mohla platit od poloviny roku 2025. (sfr)