Spotřeba elektřiny na stanicích PRE POINT meziročně vzrostla o téměř 50 procent.

Pražská energetika (PRE) pokračuje v rozvoji své sítě veřejných dobíjecích stanic PRE POINT. Počet stanic v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 33 %, z původních 512 stanic na současných 675. Počet dobíjecích bodů se zároveň zvýšil z 806 na 1121.

Spotřeba na dobíjecích stanicích Pražské energetiky dosáhla během prvního kvartálu 1 690 MWh, což představuje nárůst o 48,3 % ve srovnání s 1 140 MWh ve stejném období loňského roku.

„V letošním roce chceme pokračovat v budování a posilování veřejné dobíjecí sítě PRE POINT i za využití Operační programu Doprava III, který spustilo Ministerstvo dopravy ČR,“ uvedl Libor Hladík, vedoucí sekce Emobility v Pražské energetice.

Do konce roku PRE plánuje zprovoznění dalších přibližně dvaceti dobíjecích stanic v různých lokalitách a současně s tím posilování výkonu stávajících stanic, u kterých se zvyšuje jejich využití.

„Zároveň se soustředíme i na budování neveřejné sítě u našich obchodních partnerů, kteří se svými flotilami začínají ve větší míře přecházet na bateriové vozy i díky aktuální dotační podpoře pro firmy,“ dodal Hladík.

Mezi letošní klíčové projekty patří i spuštění jednoho z největších firemních dobíjecích hubů v Česku, který čítá na 70 neveřejných dobíjecích bodů a čtyři veřejné. Jeho zprovoznění je plánováno v druhé polovině roku na pražském Žižkově.

Rostoucí počet dobíjecích transakcí, který dosáhl téměř 95 000 v prvních třech měsících roku, a 70% nárůst počtu unikátních zákazníků poukazuje na stále rostoucí popularitu elektrických vozidel zejména v hlavním městě.

Největší zastoupení mají v síti PRE POINT AC stanice s výkonem do 22 kW a podílem 72 %, rychlých DC stanic s výkonem do 149,9 kW je aktuálně 23 % a ultrarychlých stanic s výkonem nad 150 kW je 6 %. Tomu odpovídá i spotřeba jednotlivých typů stanic.

Největší spotřeba byla u AC stanic (678 tis. kWh, meziroční nárůst o 74,9 %), následovaly DC stanice (670 tis. kWh, meziroční nárůst o 20,6 %) a výrazný nárůst spotřeby oproti loňsku zaznamenaly ultrarychlé stanice (444 tis. kWh, meziroční nárůst o 74,3 %).

Využití dobíjecích stanic podle výkonu se dostala na úroveň 2,94 % oproti loňským 2,51 %. Časové využití sítě PRE POINT dosáhlo 5,83 % oproti 4,97 % v loňském prvním kvartálu.

Skupina PRE je se svými více než 820 tisíci odběrnými místy třetím největším dodavatelem elektřiny v České republice a prostřednictvím své největší dceřiné společnosti PREdistribuce také provozovatelem distribuční sítě v ČR. (sfr)