Závaznou nabídku na stavbu bloků jaderné elektrárny Dukovany podaly firmy KHNP i EdF. (Ilustrační foto).

Závaznou nabídku na stavbu až čtyř reaktorů jaderné elektrárny Dukovany podali firmě ČEZ výkonný ředitel jihokorejské společnosti KHNP Jooho Whang i francouzská společnost EDF. Konec dubna je posledním termínem na podání nabídek.

Původně měly být nabídky odevzdány do poloviny měsíce, ale EDF požádala o dvoutýdenní prodloužení lhůty, čemuž ČEZ vyhověl.

Nabídka KNHP vedle stavby pátého bloku v Dukovanech zahrnuje i závazné opce na tři další plánované bloky, jeden v Dukovanech a dva v Temelíně.

Korejská firma nabízí reaktor APR1000 o výkonu 1050 MW, který loni v březnu obdržel evropskou certifikaci.

„KHNP svými úspěšnými projekty v Koreji i Spojených arabských emirátech prokázala, že staví kvalitně, včas a za stanovenou cenu,“ uvedl Whang.

Šéf firmy věří, že KHNP představuje pro Česko nejlepší volbu z hlediska včasného dokončení prvního reaktoru do roku 2036 i energetické bezpečnosti.

Firma je v Česku aktivní od roku 2016. Od té doby našla přes 200 potenciálních českých dodavatelů a podepsala více než 50 memorand o porozumění.

Turbínu, jako jednu z největších komponent elektrárny, by v případě úspěchu KHNPS v tendru dodala plzeňská strojírenská společnost Doosan Škoda Power. Tu koupila korejská Doosan Enerbility v roce 2009.

Tendr, který ČEZ zahájil loni na jaře, byl původně vypsán na jeden blok v Dukovanech s nezávaznou opcí až na další tři bloky. Po podání prvních nabídek ČEZ s firmami dále jednal a loni v říjnu podaly finální vylepšené nabídky.

Koncem ledna vláda ČR společně s firmou ČEZ oznámily, že budou vyzváni dva ze tří uchazečů soutěže k předložení závazných nabídek na až čtyři bloky.

K takovému rozhodnutí vládu vedla snaha o zajištění energetické bezpečnosti země a také to, že při stavbě více bloků by bylo možné dosáhnout příznivější ceny.

Podle premiéra Fialy se na nezávazných nabídkách ukázalo, že výstavba až čtyř bloků je ekonomicky výrazně výhodnější proti stavbě jednoho bloku, a to až o čtvrtinu.

Třetí účastník tendru, severoamerický Westinghouse, osloven nebyl. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže nepodal závaznou nabídku ani na dostavbu jednoho dukovanského bloku.

Nabídky KHNP a EdF nyní posoudí ČEZ a vláda, která následně vyhlásí preferovaného uchazeče. O vítězi tendru by mělo být jasno přibližně v půlce roku. Stavba bloku v Dukovanech má začít v roce 2029 a blok by měl být uveden do zkušebního provozu v roce 2036. (sfr)


Oficiální vyjádření společnosti ČEZ (30. 4. 2024):

Společnost Elektrárna Dukovany II ze Skupiny ČEZ obdržela doplněné nabídky od uchazečů na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech i na tři další jaderné bloky

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné nabídky na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech. Dodavatelé předložili aktualizovanou nabídku na pátý blok Dukovan i na další tři bloky. Francouzská EdF a korejská společnost KHNP měly na podání nabídek čas do dnešní deváté hodiny. Nyní proběhne ze strany EDU II posouzení nabídek jak z ekonomického, tak i obchodního a technického hlediska. Model hodnocení je nastaven na základě doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE/IAEA).

„Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnotící zprávu ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě ČR k finálnímu schválení,“ říká člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Nabídky byly předány elektronicky, prostřednictvím speciálního šifrování a unikátně zabezpečeného úložiště.

Předpokládá se, že smlouvy budou finalizovány během tohoto roku a připraveny k podpisu do 31.3.2025. Po finálním podpisu smluv bude následovat důkladná příprava projektové dokumentace tak, aby byl dosažitelný termín zahájení zkušebního provozu nového bloku v roce 2036.

Podpora rozvoje jaderné energetiky v Česku se drží nad 70 procenty, což je v rámci Evropy unikátně vysoká podpora. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu agentury IBRS.

Souběžně s výběrovým řízením stoprocentní dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II, a. s., (EDU II) pracuje na dalších částech projektu. Poté, co v roce 2019 vydalo Ministerstvo životního prostředí kladné stanovisko k hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA), získala v roce 2021 i Povolení k umístění od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a autorizaci výrobny od Ministerstva průmyslu a obchodu. Nepravomocné územní rozhodnutí bylo vydáno 30.10.2023.