V EU vymysleli, že v rámci celé Evropy „sežerou“ státům část jejich národního bohatství, v tomto případě nemateriálního: seberou jim frekvenční pásmo a donutí tím občany koupit si zcela nové televizory.

Stát z popudu Evropské komise upřednostnil pro televizní vysílání v Česku populistické řešení, které je sice na první pohled zdánlivě výhodné pro masy, ale v důsledku bude špatné pro všechny diváky. Ti budou muset přejít na zcela novou vysílací normu DVB-T2 jen proto, aby se v celé EU uvolnily frekvence pro mobilní operátory. Vyšší kvalitu ani lepší cenu za to však nezískají.  

Evropský parlament v minulém týdnu schválil rozhodnutí, které v důsledku ruší současný typ pozemního televizního vysílání a nutí státy přejít na jinou frekvenci a na jiný standard digitálního vysílání DVB-T2.

Evropské rozhodnutí ukládá členským státům EU do konce června 2020 vyčlenit kmitočtové pásmo 694 – 790 MHz pro vysokorychlostní internet. Jenže právě v tomto frekvenčním pásmu dnes v Česku celoplošně funguje digitální pozemní televizní vysílání (v normě DVB-T), které je volně dostupné pro širokou veřejnost.

Diváci tak budou muset znovu měnit televize i antény, aby nepřišli alespoň o to málo, co je dnes volně šířeno „vzduchem“.

Pod praporem pokroku

Celá monstrakce se jako vždy provádí pod nádherně vlajícím praporem těch nejvznešenějších cílů, které napomáhají blahu, rozvoji, růstu, inovacím, atd. atp.

EU a její sociálně inženýrští konstruktéři lepších a sjednocených zítřků vymysleli, že v rámci celé Evropy „sežerou“ státům část jejich národního bohatství, v tomto případě nemateriálního: seberou jim pro své potřeby jedno velké frekvenční pásmo (plus mínus 700 Mhz).

Toto pásmo má být později údajně nabídnuto pro novou generaci vysokorychlostního internetu, tedy fakticky pro další byznys státu s velkou korporátní sférou. Prodej nově získaných (z pohledu diváků a veřejnosti ztracených) frekvencí soukromým mobilním operátorům má pomoci státu namastit si kapsu poměrně snadnou operací, při níž nemusí hnout prstem.

Ale když se kácí les (prodejem jehož dřeva si chce stát ještě více osladit svůj marnotratný život), lítají třísky. Europeizované (tedy ve prospěch zájmů EU zabavené) frekvenční pásmo 700 MHz musí být nejdříve vyčištěno od zbytečného harampádí, v našem případě od digitálního pozemního vysílání, které dnes využívá právě tuto rekvírovanou frekvenci.

Plesající srdce inženýra

Srdce každého sociálního inženýra proto zaplesá. Vznešená Evropa a v jejím zájmu i národní státy musí ve svých zemích provést masivní celoplošnou vysílací revoluci, tedy totálně změnit digitální pozemní vysílání tak, aby vysílalo na jiných frekvencích a z toho důvodu i ve zcela novém standardu a kódování (DVB-T2).

„Samozřejmě“ tak, aby nové vysílání nemohla veřejnost přijímat na svých stávajících televizorech. Výrobci televizorů přece potřebují pomoci s odbytem! A když se k tomu nemají samotní spotřebitelé, je třeba do zbraně povolat korporativistický stát.

To by v tom byl čert, aby vláda nedokázala dělný lid donutit k nákupům nových televizorů: Vláda k tomu lid přiměje nikoliv banálním rozkazem, ale formou rafinované pasti.

Zaplatí provozovatelům vysílací sítě (zejména Českým Radiokomunikacím) několik stovek milionů za to, že svoji síť technicky přebudují tak, aby nový typ vysílání byl pro lidi dokonale a zdarma a vždycky dostupný, ale to jen tehdy, když si všechny domácnosti jako jeden muž a jedna žena zakoupí nové, ještě modernější televizory (a k tomu zřejmě i antény).

Televize jako dobový artefakt 

Znamená to, že v rámci „vznešené“ digitální a inovativní revoluce mohou lidé (kteří chtějí zůstat u volného příjmu digitální televize „ze vzduchu“) své současné (většinou také velmi moderní) televizory vyházet z oken, případně si je nechat viset na zdi jako zajímavý historický artefakt upomínající na dobu, kdy Evropě vládl Brusel.

Bruselskou úřední generalitu nikterak nezajímají ztráty z bojiště. Tamní vládci asi jen stěží využívají „lidovou televizi“ vysílanou – byť třeba digitálně – jen tak veřejně, ze vzduchu. Naopak, lidové masy na digitálním bojišti dostanou zřejmě již za 3 roky od své vždy milované (neboť masami zvolené) vlády „televizní polibek“ zmaru.

Pod kamufláží politicky marketingového pláštíku nazvaného „přechod na technologicky vyšší standard DVB-T2“ dá vláda pokyn k vypnutí dnešního TV signálu a zruší lidem vysílání v té podobě, na kterou je předchozí vláda donutila „přestoupit“ doslova před několika lety.

A nový typ vysílání jim vláda vytvoří tak, aby si pro jeho příjem museli nakoupit nové televizory (nebo alespoň set-top boxy) a v mnoha případech i nové anténní systémy.

Je zcela symptomatické, že se už vůbec nikdo nepodivuje nad tím, jak daleko zašel demokratický systém v regulacích lidského života. Ve třetím tisíciletí tak demokratický stát rozhoduje i o tak zdánlivě soukromých a zdánlivě tržních banalitách, jako je typ používaného televizoru a jeho vlastnosti… O tom, jak mají vypadat televize, tak prakticky rozhodují vlády a EU, nikoliv výhradně výrobci na základě poptávky spotřebitelů…

5 miliard do vzduchu

Lidé v Česku tak budou muset pro pokračování příjmu „ze vzduchu“ dostupného (pozemního) digitálního TV vysílání dát celkem až 5 miliard korun…

Stát přitom zamlaská blahem nad zvýšeným výběrem DPH (ve výši až 1 miliardy Kč). Můžeme jen tipovat, kdo (opět bojovník proti všem nešvarům a neplátcům daní Andrej Babiš?) se pak bude bít v prsa pýchou nad tím, jak se státu podařilo zvýšit efektivitu výběru daní…

 

Poražené domácnosti

Jasným poraženým této nejnovější televizní revoluce tak budou, ostatně jako vždy v naší vyspělé demokratické Evropě, běžné domácnosti (cca 60 % ze všech). Tedy občané, kteří si na povel vlády budou muset pořizovat zcela nové televizory, řešit antény a přelaďování. (Ve hře je ovšem i kódování a tedy zpoplatnění nového typu digitálního TV vysílání).

Přitom, i když se státní propaganda snaží tvrdit opak, přechodem na novou vysílací normu DVB-T2 lidé nezískají žádné nové kvalitativní benefity. HD signál zůstane opět jen HD signálem. Navíc dnes vůbec není jasné, zda skutečně přibude více „ze vzduchu“ volně (?) dostupných kanálů vysílaných v HD rozlišení.

Poraženým jsou i všichni ti, kdo dnes dodávají lidem v Česku televizní vysílání jinými způsoby, než „volně ze vzduchu“. Tedy kabelovky a satelitní či internetoví provozovatelé TV vysílání. Z jejich pohledu konkurenční vysílání (pozemní) bude státem zvýhodněno, protože mu stát zaplatí veškerou novou infrastrukturu a další náklady pro terestrické digitální vysílání.

Stát proti kvalitě

Tím bude z veřejných prostředků ekonomicky zvýhodněn provoz pozemního vysílání, zatímco jeho alternativy doposud fungovaly a budou muset fungovat na čistě tržní bázi, tedy výhradně za vlastní prostředky, respektive za peníze svých zákazníků.

Stát tím prakticky brání rozvoji kvalitnějších služeb (kabelovky i satelitní TV nabízejí mnohem více kanálů, nabízejí také mnohem více stanic v HD kvalitě + dodávají kvalitní internet, apod.), jelikož uměle (z peněz daňových poplatníků) snižuje cenu „volně dostupného“ pozemního digitálního vysílání, které kvalitou neoplývá.

Do pozemního vysílání se zatím ani nezapojila TV NOVA a je vůbec otázkou, zda tradiční komerční TV provozovatelé budou v rámci DVB-T2 vysílat v HD kvalitě.

Vládní úřady se sice na každém kroku zaštiťují inovacemi a technickým pokrokem, v oblasti TV vysílání však fakticky podporují degresi a zaostávání v podobě petrifikace málo kvalitních služeb, jež bude stát (potažmo jím dotované firmy) nabízet zdánlivě „zdarma“ voličským masám.

Je naprosto logické, že pokud by pozemní (méně kvalitní) vysílání stát všestranně nedotoval, mohlo by více zákazníků začít využívat satelitní a kabelový příjem, čímž by došlo ke zlevnění kvalitních služeb a následně i k jejich širší dostupnosti. Vyšší kvalita služeb by se tedy stala cenově dostupnější.

V reálu však stát, jak je pro něj typické, upřednostnil populistické řešení, které je sice na první pohled výhodné pro masy, ale v důsledku bude špatné pro všechny diváky.

VÍCE SE O PŘECHODU NA NOVÝ TYP DIGITÁLNÍHO VYSÍLÁNÍ DVB-T2 DOČTETE ZDE:

Evropský parlament zrušil současné televizní vysílání a vnutil divákům normu DVB-T2

Začala další digitalizace televizního vysílání. Domácnosti to bude stát 5 miliard korun

Stát možná bude lidem dotovat výměnu televizí kvůli přechodu na vysílání DVB-T2

Přechod na nové televizní digitální vysílání ve standardu DVB-T2 provázejí v ČR nejasnosti

Odborník na televizní vysílání varuje: Příjem signálu v DVB-T2 někde nebude vůbec možný

Europoslanec Mach proti DVB-T2: Evropská unie nemá právo rozhodovat o TV vysílání v ČR

Okamura odmítl přechod TV vysílání na DVB-T2. Naopak TOP 09 novou digitalizaci podpořila