Evropský parlament schválil rozhodnutí, která v důsledku ruší současný typ pozemního televizního vysílání a nutí státy přejít na jinou frekvenci a na jiný standard digitálního vysílání DVB-T2.

Evropský parlament schválil v prvním čtení směrnici, která v důsledku ruší současný typ pozemního televizního vysílání a nutí státy přejít na jinou frekvenci a na jiný standard digitálního vysílání DVB-T2. Domácnosti využívající dnes pozemní TV vysílání budou nuceny zakoupit si nové televizní přístroje, případně také antény.

Ve středu schválené evropské rozhodnutí ukládá členským státům EU do konce června 2020 vyčlenit kmitočtové pásmo 694 – 790 MHz pro vysokorychlostní internet s možností odkladu až o dva roky. Jenže v tomto frekvenčním pásmu dnes v Česku celoplošně funguje digitální pozemní televizní vysílání (v normě DVB-T).

V důsledku nové celoevropské legislativy, které však ještě musí projít dalšími kroky schvalovacího procesu, plánuje Česká republika uvolnit požadované frekvenční pásmo („kmitočet 700 MHz“) pro mobilní operátory a své veřejně dostupné televizní vysílání přesunout do kmitočtového pásma 470–694 MHz.

Toto pásmo má být podle evropské direktivy určeno „pro zemské poskytování služeb rozhlasového a televizního vysílání, včetně volně dostupného televizního vysílání“.

Druhá televizní revoluce

Z hlediska občanů však nepůjde pouze o jednoduchou změnu vysílací frekvence a tedy o „banální“ přeladění televizních stanic na ovladači televizoru. Půjde o druhou digitální revoluci. Změní se totiž i vysílací standard jako takový.

A v tom je celoplošný problém. Nový standard digitálního terestrického vysílání DVB-T2 (s kódováním HEVC) totiž na drtivé většině dnešních televizorů nelze přijímat.

Domácnosti si tak kvůli přechodu na novou normu, respektive na jiné kódování budou muset zakoupit nové televizory (nebo set-top boxy), ale v mnoha případech si také budou muset zmodernizovat své antény či dokonce pořídit antény zcela nové.

Přechod na novou digitální normu DVB-T2 tak diváky v Česku bude stát celkem až 5 miliard korun.

Suverénní kmitočty

Proti nové evropské „televizní“ směrnice hlasoval v EP například český europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

„Kmitočtové spektrum považuji za suverénní vlastnictví členských států. Naše vláda kvůli tomu bude muset vynaložit z rozpočtu asi miliardu korun, aby vykompenzovala odebrání tohoto pásma využívaného pro běžné terestrické televizní vysílání a vyčlenila ho pro rychlý internet,“ prohlásil Mach.

„Kdyby se pravomoc ponechala členským státům, mohla naše vláda vydražit frekvence pro nový účel po vypršení stávajících licencí,“ podotkl dále.

Přestože evropský parlament tuto televizní směrnice schválil teprve v prvním čtení (legislativní schvalovací proces na úrovni EU bude dále pokračovat), vláda ČR již loni rozhodla o návazných krocích, tedy o uskutečnění přechodu na nový standard TV vysílání.

A České Radiokomunikace již dokonce zčásti přebudovaly svoji vysílací infrastrukturu a zahájily digitální vysílání v novém standardu DVB-T2; zatím jen na území Prahy a části středních Čech.

Zhruba čtvrtina obyvatel Česka tak od začátku března může (teoreticky, technicky) začít sledovat celkem 11 programů televizních stanic vysílaných v novém digitálním standardu DVB-T2. Programy v nové DVB-T2 síti se vysílají v kódování HEVC/SD (tedy jen standardní, nikoliv HD kvalita).

Mapa pokrytí digitálním TV signálem DVB-T2.

 

NOVA se nepřipojila

K novému typu vysílání se zatím nepřipojila TV NOVA, takže její kanály diváci (ani s nejmodernějšími televizory) zatím v novém standardu neuvidí.

TV NOVA se dříve vyjádřila, že v DVB-T2 bude vysílat jen tehdy, pokud vysílání bude kódované. S tím, že pokud nebude druhá generace pozemního digitálního vysílání kódovaná, nebude v něm nabízet své programy v HD kvalitě…

Dnes však svůj postoj nechtěla v detailu komentovat.

„Od Českých Radiokomunikací jsme obdrželi indikativní nabídku, na kterou jsme Českým Radiokomunikacím odpověděli. K obsahu vzájemné komunikace se však nebudeme vyjadřovat,“ konstatovala Jana Ondrejechová, mluvčí korporátního PR televize NOVA.

Diváci nemají televize

Potřebné zařízení pro příjem digitálního signálu v normě DVB-T2 má zatím v ČR jen málokdo. Podíl těch, kdo vlastní televizní přístroj schopný přijímat nový digitální signál DVB-T2, je menší než 10 %.

Podle informací MPO dnes digitální terestrické TV vysílání (v původní normě DVB-T) v nějaké podobě využívá více než 60 procent domácností v ČR.

Ze statistických dat plyne, že podíl pozemního digitálního vysílání je v domácnostech 58,5 procenta. Televizní signál přes satelit přijímá 26,1 procent domácností a 24,6 procenta má doma kabelové připojení nebo připojení přes internet.

Vláda ČR rozhodla dříve než EU

Tuzemská vláda o celoplošném přechodu ČR na DVB-T2 rozhodla dávno před tím, než o něm hlasoval europarlament… Již v červenci 2016 vláda přijala „Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání“, v níž schvaluje přechod na „technologicky vyšší standard DVB-T2“.

Fakticky tak byl v České republice přechod na nový standard DVB-T2 spuštěn, aniž by bylo na úrovni EU schváleno příslušné rozhodnutí o celé záležitosti.

TV vypnou za 4 roky

Přechod na novou televizní normu digitálního terestrického vysílání DVB-T2 má být v Česku dokončen již v roce 2020. Termín dokončení přechodu na DVB-T2 stanovila vláda předběžně na 1. února 2021. Znamená to, že vysílání v dnes používané digitální normě DVB-T by mělo být definitivně ukončeno již za necelé 4 roky.

Proti DVB-T2

Proti zavádění nové digitální TV normy se objevila řada výhrad. Podle předsedy SPD Tomio Okamury celý projekt „zavání účelovým vyhazováním peněz“ z veřejných zdrojů.

Okamura výslovně poukázal na skutečnost, že kvůli zrušení analogového vysílání již dnes v mnohých oblastech nejde přijímat digitální televizní signál a lidé jsou odkázaní na placené satelitní vysílání.

„DVB-T2 bude poruchovější, to znamená, že tam, kde je dnes alespoň slabý signál, ten nový už nebude. Navíc ho ruší a oslabuje LTE,“ prohlásil Okamura.

„Takže co získáme za miliardové náklady? Pouze menší pokrytí,“ konstatoval šéf SPD.

Martin Malý z firmy Anténa tvrdí, že nová televizní norma DVB-T2 prohloubí problémy s příjmem signálu tam, kde problémy existují již dnes. Na některých místech podle něho nebude příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T2 možný vůbec.

„Nová norma DVB-T2 je mnohem citlivější na kvalitu zdrojového signálu. Takže tam, kde již teď jsou problémy v příjmu, lze očekávat, že v nové normě vysílání se tyto problémy prohloubí a někde nebude příjem vůbec možný,“ prohlásil Malý.

Televizní zvýhodnění

Souhrnné náklady státu na celý projekt jsou stanoveny v rozmezí 871 milionu až 1,06 miliardy korun. Subjektům, které se aktivně podílejí na uskutečnění přechodu na normu DVB-T2, má být z veřejných zdrojů poskytnuto celkem cca 630 milionů Kč.

Vládou schválená strategie předpokládá finanční „kompenzaci“ nákladů pro ty subjekty, které jsou držiteli přidělených radiových kmitočtů pro digitální vysílání, což jsou Česká televize a soukromé firmy České Radiokomunikace, Czech Digital Group a Digital Broadcasting.

Většinu prostředků přitom získají České Radiokomunikace (ČRa).

Někteří kritici přechodu na novou vysílací normu namítají, že se jednak jedná o nedovolenou veřejnou podporu soukromým společnostem a tedy o neférové jednání, které narušuje hospodářskou soutěž.

Poukazují na skutečnost, že komplexním zafinancováním výstavby a zprovozněním nové terestrické digitální sítě (DVB-T2) za peníze z veřejných zdrojů budou neférově zvýhodněni nejenom provozovatelé těchto sítí (tedy zejména ČRa), ale i samotné digitální pozemní vysílání jako takové a to na úkor kabelového a satelitního TV vysílání, jejichž provozovatelé žádné kompenzace svých „oprávněných“ nákladů od státu nedostávají.

Zbytečné dotace

Europoslanec Mach (Svobodní) již dříve označil finanční „kompenzace“ soukromým subjektům hrazené z veřejných zdrojů za zbytečné. Podle něho se jim dalo vyhnout, kdyby stát počkal, až provozovatelům sítí vyprší příslušné licence. Zdůraznil také, že by stát neměl dotovat či jinak zvýhodňovat žádný z existujících typů televizního vysílání.

Podobný názor zastává Martin Malý.

„Nevím žádný rozumný důvod, proč zvýhodňovat jedno vysílání před druhým. Takže za mne by bylo nejlepší dotace zrušit a vybudovat DVB-T2 síť bez nich,“ konstatoval odborník.

VÍCE SE O PŘECHODU NA NOVÝ TYP DIGITÁLNÍHO TV VYSÍLÁNÍ DOČTETE ZDE:

Začala další digitalizace televizního vysílání. Domácnosti to bude stát 5 miliard korun

Stát možná bude lidem dotovat výměnu televizí kvůli přechodu na vysílání DVB-T2

Přechod na nové televizní digitální vysílání ve standardu DVB-T2 provázejí v ČR nejasnosti

Odborník na televizní vysílání varuje: Příjem signálu v DVB-T2 někde nebude vůbec možný

Europoslanec Mach proti DVB-T2: Evropská unie nemá právo rozhodovat o TV vysílání v ČR

Okamura odmítl přechod TV vysílání na DVB-T2. Naopak TOP 09 novou digitalizaci podpořila