Další "klimatický" rekord: I letošní březen byl nejteplejší v historii měření teploty. (Ilustrační foto - redakční koláž).

I letošní měsíc březen byl nejteplejší v historii měření teploty. Zjistila to meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Ta v pravidelném měsíčním přehledu oznámila, že byl letošní březen celosvětově nejteplejším březnem v historii měření. Zároveň jde o už desátý měsíc v řadě, který byl vyhodnocen jako úplně nejteplejší v dějinách záznamů pro příslušný měsíc roku.

Teplotní rekordy je překonáván nepřetržitě každý měsíc již od loňského léta.

Březen 2024 byl globálně teplejší než kterýkoli předchozí březen v datovém záznamu, s průměrnou teplotou vzduchu při povrchu Země 14,14 °C, což je o 0,73 stupně Celsia nad březnovým průměrem z let 1991–2020 a o 0,10 stupně nad předchozím maximem z března 2016, informovala služba Copernicus.

Výsledky služby Copernicus Climate Change Service (C3S) jsou založeny na počítačových analýzách a datové souboru ERA5, který využívá miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Uplynulý měsíc byl rovněž o 1,68 °C teplejší než odhad březnového průměru za období 1850–1900, které bylo stanoveno jako referenční období před průmyslovou revolucí.

„Březen 2024 pokračuje v překonávání klimatických rekordů jak v teplotě vzduchu, tak v teplotě povrchu oceánů. Jde o deset po sobě jdoucích rekordních měsíců. Průměrná globální teplota je nejvyšší v historii měření, přičemž za posledních 12 měsíců byla o 1,58 °C vyšší než v předindustriálním období,“ uvedla Samantha Burgessová, zástupkyně ředitele programu Copernicusshrnula.

Březnová teplota byla také +0,7 °C nad průměrem let 1991–2020.

V Evropě byla průměrná teplota letos v březnu o 2,12 °C vyšší než průměrná teplota v březnu 1991–2020, což z tohoto měsíce činí druhý nejteplejší březen v historii kontinentu, když březen 2014 byl o 0,02 °C teplejší než ten letošní.

Nejvíce nadprůměrné byly letos teploty ve středních a východních oblastech Evropy. Poprvé v historii bylo oteplování nad hranicí 1,5 stupně celý rok

Mimo Evropu byly teploty nejvyšší ve východní části Severní Ameriky, Grónsku, východním Rusku, Střední Americe, v některých částech Jižní Ameriky, v mnoha částech Afriky, v jižní Austrálii a v některých částech Antarktidy.

Tento březen byl navíc na většině území západní Evropy nadprůměrně vlhký, když bouřky způsobily silné srážky na Pyrenejském poloostrově a v jižní Francii.

Nadprůměrně vlhký byl také v oblastech Skandinávie a severozápadního Ruska. Zbytek Evropy byl však převážně sušší než průměr. (sfr)


VÍCE O TÉMATICE ČTĚTE ZDE:

Německo začalo kácet 120 tisíc stromů „Pohádkového lesa“ kvůli větrným elektrárnám

Oteplování v posledním roce přesáhlo hranici 1,5 stupně. Leden byl nejteplejší v dějinách

Počasí bude letos ještě teplejší, varovala WMO. Rok 2023 byl podle OSN klima katastrofou

Reportáž BBC o rekordně nízkém ledu v Antarktidě odporuje sedm let starým zjištěním

Studie odhalila: Naměřené růsty globálních teplot jsou ze 40 % způsobeny teplem z domů

Daily Sceptic: Klimatický konsensus je velká lež, na které leží celý projekt nulových emisí CO2

Klimatická změna? Korály Velkého bariérového útesu se navzdory varování vzpamatovaly

Rekordní teplota se stala nejjasnější lží o klimatu od začátku teplotních měření

Tvrzení o nejteplejším roce za posledních 125 tisíc let postrádá vědecké odůvodnění

KLIMATICKÉ NOVINY