Daily Sceptic: Ohromující reportáž BBC o rekordně nízkém ledovém příkrovu v Antarktidě odporuje sedm let starým zjištěním. (Ilustrační foto: redakční koláž).

„Ohromující“ reportáž BBC o rekordně nízkém ledovém příkrovu v Antarktidě odporuje sedm let starým zjištěním. Konstatoval to mezinárodní deník The Daily Sceptic, překlad jehož článku se souhlasem redakce přetiskujeme v plném znění.


Antarktický ledový příkrov dosáhl v zimě rekordně ohromující nízké rozlohy zalednění 17 milionů čtverečních kilometrů, informuje tříčlenný tým BBC „Klimatické a vědecké novinky datové žurnalistiky“. Jenže nedávno reportované ještě nižší úrovně zalednění ukazují pouze k další vlně mediální klimatické hysterie.

Samozřejmě, zpráva BBC je nesmyslná, neboť se obecně ví, že dřívější měření ze satelitu NASA Nimbus ukazovaly v roce  1966 ještě nižší úrovně plochy ledu v Antarktidě a to kolem 15 milionů čtverečních kilometrů.

Příběh BBC pak především ukazuje, jak je věda zkreslována, aby ladila s politickým narativem podporujícím kolektivistický program nulových emisí. Jakákoli neobvyklá variace počasí a přírodních událostí je považována za důkaz klimatického kolapsu, který vyžaduje naléhavý lidský zásah.

Slabé oteplování

BBC informuje, že podle satelitních dat je ledový příkrov kolem Antarktidy daleko pod jakýmkoli dosud zaznamenaným zimním minimem. Má to ukázat znepokojivý nový standard pro oblast „která se zdála odolná vůči globálnímu oteplování“ – tato poslední fráze je samozřejmě odkazem na skutečnost, že Antarktida ukázala slabé, nebo žádné oteplování během posledních 70 let.

Dr. Walter Meier, který monitoruje ledový příkrov ve spolupráci s americkým Národním centrem pro sníh a led (National Snow and Ice Data Center, nsids.org), nápomocně dodal: „Je to tak daleko mimo cokoli, co jsme kdy viděli, že je to téměř neuvěřitelné.“

A přitom je to ten stejný Dr. Walter Meier, který byl součástí vědeckého týmu, jenž dokázal využít raných dat z družice Nimbus a odhalit výraznou variabilitu ledového příkrovu kolem Antarktidy v 60. letech, včetně maxima v roce 1964 (zopakovaného až v roce 2014), a minima pro rok 1966.

Zde je citát, jenž Dr. Meier uvedl pro NASA Earth Data v roce 2016:

„I v pasivním mikrovlnném záznamu [k dispozici od roku 1979] pro Antarktidu vidíte tyto výrazné výkyvy, kde plocha ledu stoupá a klesá, takže extrémně vysoké nebo extrémně nízké rozlohy ledové plochy nejsou tak neobvyklé.“

„To, co nám data z družice Nimbus říkají, je, že variabilita ledového příkrovu kolem Antarktidy je ještě větší než ta, kterou jsme viděli v datech z pasivní mikrovlnné technologie. Data z družice Nimbus nám pomáhají umístit tento jev do delšího časového rámce.“

V té době získal projekt využití dat z družice Nimbus ocenění a byl vysoce chválen za přezkoumání dat, která byla uschována a nevyužita po dobu 40 let. Meier zdůraznil, že dlouhodobý kontext, který poskytují data z družice Nimbus, je skutečně cenný a užitečný pro vědeckou komunitu.

Rozdíl sedmi let

V současné době ale Meier říká BBC, že „není optimistický, že by se mořský led mohl významně zotavit“.

Další člen týmu pro obnovu dat z družice Nimbus poznamenal, že data zlepší přesnost klimatických modelů, protože úspěšné předpovídání minulosti může pomoci i v budoucích projekcích.

Jenže to jsou jen prázdné řeči. Dr. Meier v rozhovoru s BBC už své dřívější nadšení pro využití dat z družice Nimbus opustil.

Jaký rozdíl dokáže udělat pouhých sedm let v oboru klimatického alarmismu.

Jak deník Daily Sceptic často v minulosti zdůrazňoval, Antarktida je pro vyvolání klimatické paniky těžkým oříškem. Během posledních sedmi desetiletí došlo k malému nebo žádnému oteplování na celém kontinentu.

Oteplování, které bylo na zaznamenáno na západní straně, je přímo na vrcholu velkého počtu antarktických sopek. Podle nedávné studie se ledový příkrov Antarktidy za posledních sedmdesát let „skromně rozšířil“ a oteplování bylo „téměř neexistující“.

Podle údajů NASA je nyní ztráta ledu 0,0005 % ročně.

Jiná nedávná studie uvádí, že ledové plochy kolem Antarktidy v letech 2009 až 2019 vzrostly. Evidentně se Antarktida jako příklad oteplování klimatu způsobeného spalováním fosilních paliv příliš nehodí.

Hlasatelé katastrofy

Článek BBC je klasickou manipulací, kdy média vypíchnou jednu z mnoha přírodních variací k podpoře názoru, že klima kolabuje. A jak lze vidět na zde komentovaném příkladu, důkazy, které odporují divokým „vědeckým“ předpovědím, jsou ignorovány.

Nic pak nestojí v cestě hlasatelům katastrofy.

Jak uvedla Dr. Caroline Holmes z Britské antarktické služby: „Až přijde antarktické léto, tání ledu v Antarktidě se stane nezastavitelným“.

„Probudili jsme Antarktidu?“ ptá se profesor Martin Siegert z Univerzity v Exeteru.

„Byla by to absolutní katastrofa pro svět,“ dodává jako reakci na svou sugestivní otázku.

Profesorka Anna Hogg, „vědkyně Země“ na Univerzitě v Leedsu, doplňuje, že co se děje se zaledněním Antarktidy, spadá do nejhoršího scénáře předpovědí klimatických změn.

Ale jakých předpovědí? Téměř jistě má myslí počítačové modely, které předpovídají globální oteplování o 5 °C do konce století. Jenže, jak si pravidelní čtenáři vzpomenou, tyto předpovědi jsou sice používány v polovině vědeckých článků o klimatu, ale Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) je považuje za scénář s „nízkou pravděpodobností“.

A tak to pokračuje – „vědecky uzavřený“ klimatický konsensus otravuje skutečný vědecký proces, nepříjemná fakta a data jsou ignorována, a to vše ve prospěch manipulace obyvatelstva, aby uvěřilo mýtu o krátícím se času na záchranu planety před klimatickým „uvařením“. (mar)

(mezititulky redakční)


ORIGINÁLNÍ VERZE ČLÁNKU:
„Mind-blowing“ Claims of Record Low Antarctica Sea Ice on BBC Contradicted by Statements Made Seven Years Ago – The Daily Sceptic

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Studie odhalila: Naměřené růsty globálních teplot jsou ze 40 % způsobeny teplem z domů

Daily Sceptic: Klimatický konsensus je velká lež, na které leží celý projekt nulových emisí CO2

Klimatická změna? Korály Velkého bariérového útesu se navzdory varování vzpamatovaly

Rekordní teplota se stala nejjasnější lží o klimatu od začátku teplotních měření

KLIMATICKÉ NOVINY