Horké počasí v Amazonii zabilo v jezerech ryby i delfíny. Očekává se největší oteplení planety. (Ilustrační foto)

Klimatické změny mají negativní dopad nejen na lidskou populaci, ale i na zvířecí říši. V brazilské Amazonii bylo nalezeno přes 100 uhynulých sladkovodních delfínů v důsledku veder, které aktuálně sužují tento region. Počasí výrazně zhoršuje klimatický jev El Niño a říční toky a jezera se stávají pro ryby neobyvatelná. Teplota vody místy dosahuje až 39 stupňů.

Uhynulé delfíny našli minulý týden ve vodách jezera Tefé. Předpokládá se však, že jejich úhyn souvisí s přetrvávajícími vysokými teplotami a suchem, v důsledku kterých přesáhla teplota vody ve zmíněném jezeře 39 stupňů Celsia. Plovoucí mrtvoly ohrožených savců byly nalezeny spolu s tisíci mrtvých ryb.

Obvyklé období sucha totiž v Amazonii ještě více umocňuje klimatický jev El Niño.

Světová meteorologická organizace (WMO) spadající pod Organizaci spojených národů (OSN) již dříve varovala před tímto klimatickým jevem. Po mnoha letech světu hrozí  vlny extrémních veder, které být nejteplejšími roky, jaké kdy naše planeta zažila.

Svět v poslední době již zažíval nejteplejší roky v historii, působil na něj ale jev La Niña, který ale sehrál roli dočasné brzdy rostoucích globálních teplot. Během tohoto jevu jsou na jižní části světa zimy obvykle teplejší, zatímco severní část zažívá chladnější zimy.

Ekonomické dopady klimatických změn pocítí celý svět. Země se nachází na samotné hranici globálního oteplování a hrozí, že El Niño posune klima za vytyčený milník. Země by se mohla oteplit o 1,5 °C ve srovnání s předprůmyslovým obdobím. Za touto hranicí hrozí vlny veder, sucha, záplavy, zemědělská neúroda i vymírání druhů.

Pokud se počasí bude nadále oteplovat, lyžařská střediska budou minulostí. Klimatická změny mají navíc měřitelný vliv na kvalitu ovzduší související se zvyšujícím se počtem lesních požárů. Účinky znečištění ovzduší způsobené vysokými teplotami jsou podle zprávy WMO stejně škodlivé, ale často jsou přehlíženy.

Znečištění vzduchu v Evropě způsobuje každoročně předčasné úmrtí nejméně 1200 dětí a dospívajících.(at)