Daily Sceptic: Tvrzení o nejteplejším roce za posledních 125 000 let postrádá jakékoliv vědecké odůvodnění. (Ilustrační foto).

Tvrzení o loňském roce jako o nejteplejším za posledních 125 tisíc let postrádá jakékoliv vědecké odůvodnění. Uvedl to mezinárodní deník The Daily Sceptic, jehož článek se souhlasem tohoto deníku publikujeme v plném znění.


Loňský rok byl tím nejteplejším za posledních alespoň 125 000 let, informovala hystericky televize CNN a zprávy v podobném duchu rotují v mnoha dalších médiích (zprávu u nás také několikrát opakovala a stále opakuje Česká televize, pozn. redakce).

Jedno zpravodajství americké kabelové televize dokonce uvedlo, že vědci porovnávají „důsledky klimatických změn“ roku 2023 s „katastrofickým filmem“.

Samozřejmě jsou to všechno nesmysly s politickým podtextem, čistá propaganda nulových emisí bez vědeckých důkazů. Přesné teplotní záznamy máme většinou k dispozici až ze začátku 20. století, a nedávná měření pevnými teploměry jsou silně zkreslena vlivem městských tepelných ostrovů.

Pouze pomocí nepřímých měření lze získat dobrý přehled o obecném pohybu teplot za posledních 125 000 let.

Všechny důkazy ukazují na období mnohem vyšších teplot, zejména před 10 000 až 5 000 lety. Nejnovější vědecká práce zkoumající tento trend byla právě publikována a ukazuje na letní teploty alespoň o 1,5 °C vyšší (nerž dnes) z období před 5 000 lety ve východním Středomoří, v době rychlého rozvoje civilizace.

Není to jediná nedávno publikovaná studie, která naznačuje období s mnohem vyššími teplotami v nedávné minulosti. Vědecký blog No Tricks Zone uvádí, že arktické oblasti s alespoň půlročním aktuálním pokrytím mořským ledem byly téměř po celý rok bez ledu před 9 000 až 5 000 lety, protože teploty byly o 2 °C vyšší, než dnes.

Uvedená studie navíc dokazuje, že teploty byly před 130 000 až 115 000 lety o 7-8 °C vyšší. Během raného holocénu před 10 000 lety bylo takové teplo, že se jehličnaté lesy rozšiřovaly na sever k arktickým oblastem, které jsou dnes studeným pásmem tundry.


(Ilustrační foto).


Lední medvědi nejen přežili bez mořského ledu během teplejšího holocénu, ale také během mnohem teplejších období před více než 100 000 lety. Tyto dvě práce svědčí o výrazně teplejších obdobích za posledních 125 000 let.

A další příklady uváděné v Daily Sceptic můžete najít zde.

Vzhledem k této váze vědeckých důkazů je jednoduše nesprávné, ba dokonce hrubě zavádějící, tvrdit, že dnešní teploty jsou na historickém maximu za posledních 125 000 let. Ale samozřejmě, vědecká důvěryhodnost nemá nic společného s nekompromisní kampaní katastrofického počasí, jež tlačí kolektivistický program nulových emisí CO2.

Nic nesmí narušit nastavené zpravodajství, že naše planeta se nachází ve stavu „globálního varu“. Je typické, jak málo se například informuje o právě zveřejněných číslech z amerického National Snow and Ice Data Centre, které ukázaly, že arktický mořský led v prosinci 2023 zaznamenal třetí nejvyšší nárůst za 45 let měření.

V této souvislosti stojí za pozornost článek publikovaný v Conservative Women, napsaný významným lékařem, profesorem Angusem Dalgleishem.

Profesor, který byl skeptikem ohledně plošných karantén k zastavení šíření viru Covid19, uvedl, že při studiu článků o klimatických změnách mu naskočí na mysl dvě slova: „vymyšlený a sofismus“.

Podle něj je „celosvětový běh k nulovým emisím zcela založen na nepoužitelných počítačových modelech a simulacích, které byly násilně upravovány, aby poskytly požadovaný výsledek“.

„Historická data byla zjednodušena, aby to vypadalo, jako by nedávná změna klimatu měla něco společného s produkci antropogenního CO2, když dostupná hrubá data vůbec neukazují žádnou takovou korelaci a úplně se ignoruje skutečnost, že vzrůstající úrovně CO2 v atmosféře mají naopak tendenci reagovat na teplotní změny a tedy je nepředcházejí“.


(Ilustrační foto).


Dnes emoce ovládají mnoho klimatických zpráv v hlavním mediálním proudu. Strašení koncem světa je nyní standardní výbavou většiny zpravodajství o klimatu.

„Tyto teploty nemůžeme zažívat,“ říká Andrew Pershing z Climate Central, citovaný CNN.

„Většina“ lidstva byla v roce 2023 ovlivněna neobvykle vysokými teplotami, přičemž 7,3 miliardy lidí zažilo „alespoň 10 dní vysokých teplot s velmi silnými klimatickými otisky“.

Všimněte si, jak jsou vybírána bezvýznamná, neurčitá čísla a okamžitě se vytváří nevědecká spojení s dlouhodobými změnami v klimatu. Není divu: nezisková organizace Climate Central se specializuje na přípravu zpráv o klimatických katastrofách a je financována malou skupinou zelených miliardářů. (Více o tom zde.)

Nedostatek historické perspektivy je také běžný. Článek CNN cituje profesorku geografie Hannah Clokeovou, která říká, že již „vidíme“ více silných bouří, prudších dešťů a záplav, a více intenzivních, častějších a delších vln veder, sucha a lesních požárů.


(Ilustrační foto).


Bohužel, málo toho je podloženo vědeckými daty. Ve skutečnosti není téměř žádný náznak toho, že extrémní počasí a jeho dopady se výrazně zhoršují.

„Kdy bylo podnebí dokonalé?“ ptá se popularizátor vědy Roger Pielke ve svém nedávném blogovém příspěvku.

Klimatičtí aktivisté tvrdí, že každý nárůst teploty nad výchozím stavem v období let 1850-1900 přináší více škod lidem a planetě. Pielke poznamenává, že tento výchozí stav slouží jako „klimatická utopie“, protože nikdo nemá přesnou představu o tom, jak tehdy vypadalo celosvětové podnebí, natož o tehdejších dopadech výkyvů počasí.

Výzkumníci mohou složit dohromady jen některé dramatické události, zejména v období silného vlivu jevu El Niño, který zažíváme právě nyní, a který byl velmi silný i v letech 1877-88. Uvedené období bylo poznamenáno výrazným suchem a hladomorem, který se přidal k dalším velkým katastrofám posledních třech dekád 19. století.

Velký požár na americkém středozápadě v roce 1871 zabil až 2 400 lidí. Další extrémní událostí byla povodeň v Baltském moři v roce 1872, záplava kobylek ve středozápadní části USA v roce 1875 s odhadovanými 12,5 biliony jedinců, tajfun v Číně v roce 1878, který zabil až 100 000 lidí, a šest velmi silných hurikánů, které zasáhly pevninu v 70. letech 19. století, ve srovnání se třemi tajfuny v roce 2010.



Pielke ve svém článku uvádí výše uvedený graf, který ukazuje dramatický pokles odhadovaných úmrtí způsobených extrémním počasím od 70. let 19. století. Je třeba být opatrný, protože odhady jsou nejisté a poznamenává, že čísla ze 70. let 19.století a z 20. let 20. století jsou určitě podhodnocená.

Ačkoliv uvedená čísla nejsou zcela přesná, poskytují orientační údaje o skutečném dopadu událostí způsobených počasím.

Člověk si může jen představit hysterické a chiliastické spekulace o počasí, které by naši klimatičtí novináři prováděli, kdyby své řemeslo vykonávali v druhé polovině 19. století. Jedno lze s jistotou předpokládat – lidský hřích je věčnou příčinou hněvu Matky Přírody. (mar)


Zdroj:  Hottest 12 Months for 125,000 Years Claim Lacks Any Scientific Evidence – The Daily Sceptic


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Počasí bude letos ještě teplejší, varovala WMO. Rok 2023 byl podle OSN klima katastrofou

Reportáž BBC o rekordně nízkém ledu v Antarktidě odporuje sedm let starým zjištěním

Studie odhalila: Naměřené růsty globálních teplot jsou ze 40 % způsobeny teplem z domů

Daily Sceptic: Klimatický konsensus je velká lež, na které leží celý projekt nulových emisí CO2

Klimatická změna? Korály Velkého bariérového útesu se navzdory varování vzpamatovaly

Rekordní teplota se stala nejjasnější lží o klimatu od začátku teplotních měření

KLIMATICKÉ NOVINY