Americká firma Johnson & Johnson zažádala v USA o schválení své jednodávkové vakcíny proti covidu-19. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Americká firma Johnson & Johnson zažádala v USA o schválení své jednodávkové vakcíny proti covidu-19. Pokud získá povolení, stane se po přípravcích Pfizer/BioNTech a Moderna třetí vakcínou schválenou v USA. Firma podá v nejbližších týdnech žádost o povolení i v Evropě. O americkou vakcínu záhy požádali premiéři Česka, Dánska, Rakouska a Řecka v dopise šéfku Evropské komise von der Leyenovou.

V Česku dnes jsou či v brzké době budou k dispozici očkovací vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Premiér Babiš naznačil také zájem o ruskou vakcínu Sputnik V, u které byla v těchto dnech oznámena poměrně účinnost vyšší než 91 %.

U všech těchto vakcín je však nutné k zajištění dostatečné účinnosti aplikovat u každého člověka vždy 2 dávky vakcíny.

Očkovací látka od firmy Johnson & Johnson je vektorovou vakcínou, která používá jiný oslabený nepatogenní virus k vyvolání imunitní reakce. Její výhodou je, že postačuje jediná dávka, tedy jen jedno očkování.

Další výhodou je, že tuto vakcínu je možné skladovat při teplotách 2 až 8 stupňů Celsia.

Testování vakcíny od Johnson & Johnson bylo loni v říjnu kvůli neočekávaným zdravotním komplikacím jednoho z účastníků studie pozastaveno. V listopadu však bylo obnoveno.

USA již souhlasily s platbou 1 miliardy dolarů (21,6 miliard korun) za 100 milionů dávek, které firma Johnson & Johnson plánuje dodat během prvního pololetí roku 2021. Firma chce tento rok vyrobit celkem jednu miliardu dávek vakcíny.

O schválení vakcíny jedná i s úřady v jiných zemích.

Johnson & Johnson již dříve oznámila, že její vakcína má v USA účinnost 72 procent, ale v Jihoafrické republice, kde se vyskytla místní vysoce nakažlivá mutace koronaviru, jenom 57 procent. Průměrná účinnost vakcíny je 66 procent a očkovací látka dokáže předcházet až 85 procentům onemocnění s těžkým průběhem.

Státy EU žádají vakcínu od Leyenové

Premiéři Česka, Dánska, Rakouska a Řecka vyzvali v dopise předsedkyni Evropské komise (EK) Ursule von der Leyenové, aby EK jednala rychle při zajištění dodávek vakcíny Johnson & Johnson. Vakcína se má vyrábět v Indii, Jihoafrické republice, USA a v Evropě.

V dopise šéfce EK premiéři čtyř evropských zemí uvádějí, že mají informaci, že by se vakcína měla dovážet k plnění a balení do Spojených států.

Premiéři tvrdí, že Evropa má dostatečnou kapacitu i pro dokončení celého výrobního procesu, a není tak třeba vakcíny vozit do USA.

„Pokud toto může ohrozit přístup EU k vakcínám, měli bychom zvážit jednání o této záležitosti už teď a najít řešení s firmou, abychom zajistili dodávky do Evropy,“ je uvedeno ve výzvě, který podepsal i český premiér Andrej Babiš.

„Vyzýváme ke včasnému dialogu na nejvyšší úrovni,“ apelují premiéři.

Premiéři uvedených zemí EU vyzvali současně EK k rychlému jednání s dalšími firmami, jejichž vakcíny jsou nadějné proti covidu-19, například s firmami Novavax Inc či Valneva.

Šéfka EK von der Leyenové ve čtvrtek přiznala, že EU při dřívějším nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém. Připustila, že EU se příliš zaměřila na to, zda nějaká vakcína bude, a nepřemýšlela o úskalích výroby ve velkém. (sfr)