Maďarsko si v neprůhledném tendru kupuje od německého výrobce bojová vozidla Lynx. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Maďarská vláda a německá zbrojovka Rheinmetall AG se dohodly na založení společného podniku na výrobu bojových vozidel pěchoty Lynx v Maďarsku. Maďarsko si tím bez veřejné soutěže kupuje od německého výrobce další vojenské vybavení. Stejným způsobem, tedy bez výběrového řízení, si Maďarsko od německé zbrojovky pořídilo tanky Leopard a samohybné houfnice PzH 2000.

Dohoda s firmou Rheinmetall AG na bojových vozidlech Lynx má hodnotu více než dvou miliard eur (asi 52 miliard Kč), což představuje největší program modernizace maďarské obrany.

Maďarsko modernizuje armádní výzbroj, aby se přiblížilo závazkům vůči NATO. Již před delším časem se zavázalo, že zvýší své vojenské výdaje, které nedosahují požadovaných dvou procent hrubého domácího produktu.

Maďarsko také minulý týden podepsalo prohlášení o záměru koupit rakety protivzdušné obrany od amerického výrobce zbraní Raytheon Technologies za přibližně miliardu dolarů (asi 22 miliard Kč). Kontrakt má být uzavřen do konce září.

Problematický tendr

Spolupráce s německou zbrojovkou Rheinmetall je některými pozorovateli považována za problematickou. Jednak z důvodu netransparentnosti, protože se jedná o přímé nákupy bez výběrového řízení, kterého by se účastnilo více dodavatelů.

Hodnota kontraktu mezi německou vládou a Rheinmetallem má dosáhnout v přepočtu 52 miliard korun. Nebylo však zatím oznámeno, kolik bojových vozidel a s jakým vybavením si za uvedenou sumu vlastně Maďarsko pořizuje.

Objevují se také názory, že masivní nákupy od německé firmy jsou ze strany maďarské vlády politicky motivované. Většinu pozemní vojenské techniky, například již uvedené tanky Leopard a samohybná děla, kupuje Maďarsko z Německa.

To vyvolává pochybnost, zda si takovým postupem Maďarsko nechce zajišťovat politickou podporu u vládní konzervativní CDU/CSU, což by Maďarsku mohlo pomoci ve sporech s Evropskou unií.

Představitelé EU dlouhodobě kritizují Maďarsko za nedodržování principů právního státu a ohrožování demokracie. EU také stanovila podmínku, která spojuje využití peněz z evropských fondů pro Maďarsko s dodržováním demokratických principů v zemi Viktora Orbána.

Německo je přitom považováno za klíčovou zemi Evropské unie.

Vozidla pro Česko

Nová pásová bojová vozidla pěchoty plánuje pořídit i Česká republika a to s plánovanou investicí 50 miliard korun. Jedním z uchazečů je i Rheinmetall se svými vozidly Lynx.

O zakázku se dále ucházejí i firmy BAE Systems (vozidlo CV90) a General Dynamics European Land Systems (vozidlo Ascod).

Rheinmetall údajně sliboval, že v Česku vybuduje továrnu na výrobu vozidel Lynx. Přitom podle podmínek tohoto tendru má výrobcem vozidel státní podnik VOP CZ, přes který mají jít subdodávky dalších českých či zahraničních firem.

Vzhledem k tomu, že se Rheinmetall na vybudování továrny dohodl s Maďarskem, jeví se nyní jako nepravděpodobné, že by takovou továrnu budoval i v České republice.

Bojová vozidla Lynx jsou nově vyvíjeným BVP. Doposud nebyly nasazeny v jakékoliv armádě. Německá firma ve spolupráci s americkým výrobcem Raytheon chce vozidla Lynx nabídnout v obnoveném tendru americké armádě. (sfr)