Polsko obešlo nesouhlas České republiky s rozšířením těžby v hnědouhelném dole Turów.

Polsko obešlo Českou republiku a povolilo rozšíření hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice. Navzdory námitkám z české strany bylo vydáno rozhodnutí v procesu EIA. Liberecký kraj se plánuje odvolat. Obce v pohraničí se záměru dlouhodobě bránily, lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu. 

„Vydali vlastně dvě stanoviska, tím druhým řekli, že to stanovisko je okamžitě vykonatelné. To znamená, že my se sice můžeme odvolat, ale předpokládám, že okamžitá vykonatelnost znamená, že pokračují přípravy k zahájení těžby a k získání potřebné těžební licence,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj už podal stížnost k Evropské komisi, postup Polska považuje za nezákonný.

Zároveň ale Půta upozornil, že odvolání nemusí mít žádný efekt.

„Rozhodnutí EIA bylo vydáno s doložkou přímé vykonatelnosti, a tudíž je pravomocné bez ohledu na podaná odvolání. Polsku tak nyní ve vydání samotného báňského rozhodnutí o prodloužení těžby nic nebrání,“ dodal.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu.

Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044.

Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Lidé z Libereckého kraje proti záměru bojovali. Místní obyvatelé se bojí hlavně toho, že nebudou mít dostatek pitné vody.

Postup Poláků zkritizovaly i ekologické organizace.

Obce a Liberecký kraj se chtějí kvůli záchraně pitné vody společně obrátit na Brusel. Petici pro petiční výbor Evropského parlamentu podepsalo dosud přes 6 tisíc lidí.

Lidé na Liberecku bojují proti rozšíření polského dolu Turów. Bojí se nedostatku pitné vody

(pel)