Zástupci obcí na Liberecku bojují proti rozšíření polského dolu Turów. Bojí se nedostatku pitné vody.

Lidé z obcí Uhelná a Václavice na Liberecku bojují proti rozšíření polského dolu Turów u česko-polské hranice. Ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) předali petici, kterou podepsalo 700 lidí. Místní obyvatelé se bojí hlavně toho, že nebudou mít dostatek pitné vody. 

Česko podle ministra Brabce pošle nesouhlasné stanovisko k rozšiřování dolu.

Už v současné době je přitom valná část občanů, především ve Václavicích, kteří nemají pitnou vodu ani v minimu, natož v dostatku.

„Mělo by v tom stanovisku z našeho pohledu zaznít, že neexistuje žádný krizový plán, jak se budou lidi zásobovat vodou třeba za pět let, kdy se těžba k nám přiblíží,“ řekl obyvatel Uhelné Milan Starec.

Upozornil, že je urgentně potřeba vyřešit zásobování pitnou vodou.

Resort společně s Libereckým krajem chystá souhrn podmínek týkajících se ochrany vody a ovzduší a hluku pro případ, že by polská strana chtěla i přes český nesouhlas v záměru pokračovat.

Souhlasí i s tím, že situaci se zásobováním pitnou vodou je třeba řešit. Zástupcům obcí slíbil, že je bude informovat o tom, jak se záležitost vyvíjí.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by Česko mělo věc řešit i v Evropské komisi.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044.

Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

(pel)