Severní Korea chce pokračovat v testech svých raket, přestože jí Trump pohrozil válkou.

Válka v Severní Koreji je doslova na spadnutí. KLDR v pondělí oznámila, že hodlá pokračovat v testování svých balistických raket a to navzdory rostoucímu vojenskému napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Ke Korejskému poloostrovu míří americká námořní flotila. Před útokem USA na Severní Koreu varoval v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Úmysl pokračovat v testech svých dalekonosných raket oznámil náměstek severokorejského ministra zahraničí Han Song-rjol.

„Budeme provádět další raketové testy na týdenní, měsíční a roční bázi,” zdůraznil.

Pohrozil rovněž „totální válkou” v případě amerického vojenského zásahu.

KLDR o víkendu podnikla u svého východního pobřeží další test rakety, ale neúspěšný. Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že raketa explodovala několik sekund po svém odpálení.

Čína a Rusko sledují USA

Podle nejnovějších informací sledují americkou letadlovou loď Carl Vinson, která s doprovodnými plavidly míří ke Korejskému poloostrovu, sledují čínská a ruská výzvědná plavidla. Americký viceprezident Pence při své návštěvě Jižní Korei prohlásil, že éra strategické trpělivosti se Severní Koreou je u konce.

Letadlovou loď Carl Vinson doprovázejí dva torpédoborci, křižník vybavený balistickými střelami a další bojová plavidla. Jejich vyslání je považováno za signál prezidenta Donalda Trumpa severokorejskému režimu, že Spojené státy hodlají zabránit jadernému vyzbrojení KLDR všemi prostředky, včetně vojenských.

„Čína a Rusko poslaly výzvědná plavidla svých námořních sil, aby sledovala americkou jadernou letadlovou loď USS Carl Vinson, která míří do vod blízko Korejského poloostrova. Zdá se, že obě země chtějí zkoumat kroky Spojených států, které daly najevo, že nevylučují vojenský zásah proti Severní Koreji,“ napsala japonská média.

Japonská armáda údajně zintenzivnila své výstražné a výzvědné aktivity ve vodách a ve vzdušném prostoru regionu.

Vyslání ruských a čínských výzvědných lodí má být částečně i výstražným signálem adresovaným Spojeným státům, poznamenal k informacím z vládních zdrojů japonský deník Jomiuri Šimbun.

Americká televizní stanice NBC minulý týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb uvedla, že USA jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR. Prý tak učiní, pokud získají důkazy o přípravách Pchjongjangu podniknout další, v pořadí již šestý jaderný výbuch.

Lavrov proti útoku USA

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyslovil naději, že Spojené státy nezopakují vůči KLDR obdobnou akci jako nedávno v Sýrii, proti které USA vystřelili 59 raket s plochou dráhou letu Tomahawk.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že odmítá jaderné a raketové akce Pchjongjangu, které porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Zároveň však dodal, že podle něj není možné stejným způsobem porušovat mezinárodní právo a nerespektovat Chartu OSN.

„Proto velmi doufám, že nedojde k jednostranným akcím podobným těm, které jsme nedávno viděli v Sýrii,“ prohlásil Lavrov.

Šéf ruské diplomacie však současně konstatoval, že Moskva je připravena obnovit vztahy s Washingotnem. Záleží prý jen na ochotě Donalda Trumpa. (sfr)