Američané poprvé použili „matku všech bomb“. Nejničivější nejadernou bombu svrhla americká armáda na Islámský stát v Afghánistánu.

Americká armáda vůbec poprvé použila v boji „matku všech bomb“. Nejsilnější nejadernou bombu GBU-43/B shodili Američané na jeskynní systém v afghánské provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem, který sloužil jako úkryt bojovníků radikálního hnutí Islámský stát (IS). Bomba podle nejnovějších odhadů zabila nejméně 90 bojovníků Islámského státu. 

„Zaměřili jsme systém tunelů a jeskyní, které používali bojovníci IS k volnému pohybu, což jim usnadňovalo útočení na americké vojenské poradce a afghánské síly v oblasti,“ potvrdil mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Dodal, že armáda provedla veškerá nutná opatření, aby zamezila civilním ztrátám.

Podle velitele amerických sil v Afghánistánu, generála Johna Nicholsona ztráty džihádistů začaly stoupat, proto začali používat bunkry a tunely k posílení své obrany.

„Tohle je ta správná munice, která nám umožní překonat tyto překážky a udržet si převahu v útoku,“ prohlásil Nicholson.

Americké letectvo reagovalo na postupné obsazování částí tohoto regionu bojovníky Islámského státu. Území je navíc strategicky položeno, nachází se u hranic s Pákistánem. Bomba má vyčistit území pro následnou pozemní operaci afghánských a amerických ozbrojených složek.

https://youtu.be/6SKLrfnz2xA

Bomba GBU-43 se nazývá také MOAB, což je zkratka slov Massive Ordnance Air Blast (vzdušná střela masivní výzbroje), ale alternativně se označení vykládá také jako Mother Of All Bombs (matka všech bomb).

Přes devět metrů dlouhá bomba je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států a až doposud nebyla nikdy v boji použita.

Poloměr výbuchu bomby je po dopadu bezmála 140 metrů. Obrovská tlaková vlna však dokáže zničit zástavbu až do vzdálenosti několika dalších stovek metrů.

Na rozdíl od starších typů obdobně velkých bomb je shazována volným pádem a na cíl ji navádí GPS signál. Vyrobeno bylo pouze 15 kusů původně určených pro nasazení v Iráku. Americká armáda je zde však nakonec nepoužila.

Podle agentury AFP je v tuto chvíli v Afghánistánu kolem 8400 amerických vojáků, kteří radí místním vojenským složkám a podporují je v tažení proti Talibanu a organizaci IS. Afghánský Taliban usilující o svržení vlády v Kábulu a Islámský stát zároveň bojují mezi sebou o vliv a území.

(pel, sfr)