Petr Mach rezignoval na funkci předsedy Svobodných. Důvodem byl spor o volební program strany v otázce vystoupení Česka z EU.

Šéf Svobodných, europoslanec Petr Mach, rezignoval s okamžitou platností na funkci předsedy strany.  Důvodem je vnitrostranický spor, týkající se volebního programu v otázce vystoupení Česka z Evropské unie. Strana se podle Macha dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny.

„Spor se vedl o to, jestli vystoupení z EU, takzvaný „czexit“, má být hlavním či jediným volebním tématem strany, nebo ne. Já osobně tuto tezi nepodporuji, protože myslím, že občany kromě bruselské byrokracie trápí například vysoké daně a neustálé ukrajování našich svobod naší českou vládou,“ uvedl Mach.

„Abych zabránil trvajícím, ubíjejícím a neproduktivním sporům ve straně, vidím jediné východisko v tom, že o dalším charakteru strany rozhodnou členové v nové volbě předsedy.“

„Rezignace Petra Macha na předsedu Svobodných mě vůbec netěší, ale jsem nezdolný optimista, jak co se týče Petra Macha jako hlavní tváře Svobodných, tak ohledně budoucnosti naší země a úspěchu v nastávajících sněmovních volbách,“ reagoval místopředseda Svobodných Ondřej Pecák

Mach ovšem hodlá na nejvyšší stranickou funkci kandidovat i v další volbě předsedy Svobodných.

„Doufám, že předsednictvo strany vypíše bez zbytečného odkladu volbu předsedy. V ní budu usilovat o znovuzvolení a chci se přímo střetnout se zastánci alternativní vize,“ prohlásil Mach.

Současně vyzval ke kandidařuře na předsedu i Františka Matějku, hlavního iniciátora myšlenky, že by měla strana komunikovat výhradně vystoupení z EU.

Mach ovšem zdůraznil, že i on sám je jasným zastáncem vystoupení Česka z EU.

„Od vzniku strany si myslím, že Česká republika by měla být v Evropě suverénním státem. Jsem pro vystoupení ČR z EU a jsem pro to, aby bylo uspořádáno referendum o členství v EU,“ konstatoval.

„Voličům ale musíme podle mě nabízet naši vizi státu, který bude nejen suverénní, ale ve kterém občané budou svobodní, budou platit jen nízké daně a stát je nebude obtěžovat nekonečnou byrokracií. Nechci potlačit ekonomickou složku našeho programu,“ podotkl Mach.

Petr Mach vedl Svobodné od vzniku strany 14. února 2009.  V roce 2014 byl za Svobodné zvolen poslancem Evropského parlamentu. (sfr)