Karibské státy chtějí po EU výpalné za obchod s otroky. (Ilustrační foto)

Dvoudenní summit zemí EU a Latinské Ameriky skončil bez konkrétního výsledku. Vedle rozdílných postojů k válce na Ukrajině se předmětem sporu stal i požadavek menších karibských států, aby bývalé evropské koloniální mocnosti zaplatily reparace za obchod s otroky. Evropské státy předběžně souhlasily s vyjádřením lítosti nad otrokářskými praktikami, ale s finančními reparacemi nesouhlasily. 

„Jsem přesvědčen, že závěrečná deklarace musí obsahovat sdělení o genocidě a historickém otrockém jhu našich národů, a to včetně reparací,“ prezentoval podle serveru TeleSur pozici, s kterou přijel na dlouho očekávaný summit s evropskými lídry do Bruselu, Ralph Gonsalves, premiér ostrovního karibského státu Svatý Vincenc a Grenadiny a současný prezident Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) .

Především malé karibské státy příslibem reparací podmiňovaly shodu nad závěrečným dokumentem ze summitu, který se sešel po dlouhých osmi letech. Evropské státy předběžně souhlasily s vyjádřením lítosti nad otrokářskými praktikami, ale s finančními reparacemi nesouhlasily.  Neshodu se během jednání nepodařilo dořešit.

Z transatlantického obchodu s otroky, dováženými za nelidských podmínek z Afriky na práci na koloniálních plantážích v Americe, zbohatly firmy a jednotlivci v Portugalsku, Španělsku, Nizozemsku a dalších zemích. Spojené království, které mělo z obchodů největší prospěch, u jednání chybělo – z Evropské unie vystoupilo a summitu se tedy neúčastnilo.

Dalším sporným bodem mezi Evropany a Lationameričany byl postoj k válce na Ukrajině. EU se snažila promítnout do závěrečné deklarace formulaci jasně odsuzující Rusko jako viníka války na Ukrajině, toto však neprošlo u několik latinskoamerických zemí tradičně spřízněných s  Moskvou, jako je Kuba, Nikaragua a Venezuela. Ty komunikovaly pouze politování a znepokojení nad válečným konfliktem.

Summitu měl mimo jiné odstranit poslední překážky k uzavření zóny volného obchodu mezi státy sdružení MERCOSUR (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay) a Evropskou unií. O této dohodě se jedná již víc než 20 let a po jejím podepsání může vzniknout jedna z největších oblastí volného obchodu světa.

Česko na summitu zastupoval Premiér Petr Fiala (ODS). (at)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

EU plánuje investovat v Latinské Americe více než 1 bilion aby omezila vliv sílící Číny