EU plánuje investovat v Latinské Americe více než 1 bilion aby omezila vliv sílící Číny.

Evropská unie plánuje investovat v Latinské Americe 45 miliard eur (více než než 1 bilion Kč), aby tím omezila vliv sílící Číny na tomto kontinentu. Peníze z EU by měly směřovat do desítek projektů spojených s přechodem ke klimaticky odpovědnému a digitálnímu hospodářství.

V souvislosti s jednáním lídrů zemí EU a latinskoamerických států to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

EU se snaží vyvážit vliv Číny, která v posledních dvou dekádách výrazně posílila své ekonomické vazby v Latinské Americe.

Prezidenti a premiéři zemí EU a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) spolu jednají po osmi letech a jedním z témat diskusí jsou právě evropské investice.

Šéfka EK Leyenová informovala, že by Unie chtěla do roku 2027 investovat zmiňovaných 45 miliard eur do regionu v rámci svého plánu strategických projektů nazvaného Globální brána.

„Naší ambicí je urovnat všechny zbývající neshody nejrychleji, jak to půjde,“ uvedla von der Leyenová k obchodní dohodě Unie a společenství Mercosur, které sestává z Brazílie, Argentiny, Paraguaye a Uruguaye.



Na textu dohody, která má vytvořit největší zónu volného obchodu na světě, se strany po téměř dvaceti letech jednání dohodly v roce 2019; nebyla však dosud ratifikována.

Definitivnímu schválení na straně EU brání odpor některých zemí v čele s Francií, která má obavy z dopadů levného dovozu na své zemědělce.

Brazílii na druhé straně vadí nové ekologické požadavky, které chce do paktu EU prosadit.

Brazilský prezident Lula a španělský premiér Pedro Sánchez prohlásili, že by mohla být úmluva definitivně schválena letos.

Jednání se za Česko účastní český premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).
Od summitu s latinskoamerickými a karibskými státy si podle Fialy Evropská unie slibuje posílení spolupráce zejména v obchodu a investicích.

Jednání je podle Fialy důležité i z geopolitického hlediska, především v kontextu ruské agrese na Ukrajině, ale také posilování čínského vlivu a dalších zemí. (sfr)