Šéf fotbalového Jablonce Kruf je souzen za odcizení 9,5 mil. Kč. Soudu se však vyhýbá. (Ilustrační foto - redakční koláž: André Kruf vpravo).

Šéf prvoligového fotbalového Jablonce André Kruf je trestně stíhán za odcizení 9,5 milionu korun. Předseda představenstva klubu FK Jablonec, André Kruf, čelí trestnímu stíhání za zcizení částky 9,5 milionu korun, kterou v roce 2016 odčerpal z předlužené loterijní společnosti TIPGAMES do své vlastní firmy Cartoon Mania. Půjčka nebyla uhrazena. Kruf se však dosud soudnímu řízení  beztrestně vyhýbá.

Soud v této trestní věci zasedal už dvakrát. Obžalovaný Kruf (plným jménem: Adrianus Leonardus Franciscus Kruf) se k jednání soudu ani jednou nedostavil.

Další jednání soudu s André Krufem v kauze odcizení 9,5 milionu korun se koná 1. června tohoto roku.

Kruf se měl dopustit trestného činu převodem peněz z účtu firmy TIPGAMES v situaci, kdy tato společnost dlužila bance Commerzbank a dalším věřitelům částku celkově přesahující 170 milionů korun. Kruf přitom jako šéf firmy TIPGAMES (později přejmenované na „Bonenkai“) věděl, že tato jím řízená společnost – vzhledem ke své špatné ekonomické situaci – nebude schopna věřitelům své dluhy uhradit.

Kruf si přesto ze společnosti TIPGAMES odeslal inkriminovanou částku 9,5 mil. Kč do své firmy Cartoon Mania a to 18. května 2016. V té době byl Kruf jednatelem Cartoon Mania, v níž držel podíl 50 % (tato firma je od května 2019 v insolvenci).

Přitom již 1. června 2016 měla firma TIPGAMES podle smlouvy uhradit jednomu z věřitelů dlužnou částku ve výši zhruba 70 milionů korun. Stomilionová půjčka od Commerzbank pak byla splatná již v říjnu 2017.

Žádný z těchto dluhů však firma TIPGAMES neuhradila. Přitom částka 9,5 mil. Kč, kterou si Kruf skrze firmu Cartoon Mania půjčil (a nikdy nevrátil) sám sobě, mohla být využita k úhradě dluhů vůči bance a dalším věřitelům společnosti TIPGAMES.

Ve firmě Cartoon Mania, která nikdy nevykázala zisk, působila i manželka Andrého Krufa. Po převedení půjčky od firmy TIPGAMES do „rodinné“ firmy Cartoon Mania si Kruf část prostředků vyvedl na svůj soukromý účet.

Na loterijní společnost TIPGAMES, která provozovala síť herních sportbarů, byl následně vyhlášen konkurz. Poskytnutá půjčka (do firmy Cartoon Mania spoluvlastněné Krufem) nebyla nikdy vrácena.

Kruf měl poškodit věřitele

Podle obžaloby tímto krokem (tj. půjčka ve výši 9,5 mil. Kč do vlastního „eseróčka“) Kruf poškodil věřitele společnosti TIPGAMES, jelikož těmto věřitelům jejich pohledávky nebyly včas a řádně uhrazeny. Tím jim způsobil škodu ve výši 9,5 mil. Kč a pro společnost Cartoon Mania současně získal prospěch ve stejné výši.

Takto měl Kruf spáchat trestný čin poškození věřitele. Státní zástupce za to pro Krufa navrhl trest odnětí svobody na 18 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu 36 měsíců.

Současně žádá, aby Krufovi byla uložena povinnost nahradit škodu, kterou trestným činem způsobil a dále peněžitý trest 100 tisíc korun. K tomu ještě pro Krufa požaduje zákaz výkonu funkce člena statutárního orgánu právnické osoby na dobu 5 let.

Kruf, který v přípravném řízení figuroval jako obviněný, na svoji obhajobu uvedl, že se cítí být nevinný. Samotný Kruf prováděl převod finančních prostředků z firmy TIPGAMES do společnosti Cartoon Mania v době, kdy fyzicky přebýval ve Spojených státech amerických.

Jako prezident prvoligového klubu FK Jablonec se při vyšetřování případu odcizení 9,5 milionu korun označil za nemajetného, respektive tvrdil, že jeho celkový měsíční příjem dosahuje 17 tisíc Kč. Jím zaměstnávaní jablonečtí fotbalisté přitom pobírají řádově statisícové příjmy.

Kruf místo Pelty

André Kruf je od září 2016 předsedou představenstva fotbalového klubu FK Jablonec. K pozici šéfa fotbalového Jablonce se Kruf dopracoval díky tomu, že loterijní firma TIPGAMES, jejímž byl Kruf šéfem, byla v roce 2016 hlavním sponzorem tohoto prvoligového klubu.

Kruf ve funkci předsedy klubu FK Jablonec, v níž figuruje dodnes, nahradil někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, který v současnosti také čelí trestnímu stíhání, ale v jiné (dotační) kauze, než Kruf.

Městský soud v Praze letos v kauze manipulací se sportovními dotacemi uznal vinnými jak Miroslava Peltu, tak bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou a poslal je – zatím nepravomocně – na 6 let, respektive na 6,5 roku do vězení.

Po svém nástupu do funkcionářské funkce si Kruf vytyčil cíl stabilizovat jablonecký klub na úrovni, „kam ho pan Pelta dokázal dostat“. V uplynulé prvoligové sezóně (2022/2023) však klub propadl, když skončil až na 13. pozici, tedy na posledním místě, z něhož nehrozí sestup do druhé ligy. Tento neúspěch klub „řešil“ odvoláním trenéra Davida Horejše z funkce. (sfr)


DOPOSUD NEZODPOVĚZENÉ OTÁZKY, KTERÉ DENÍK BYZNYS NOVINY ZASLAL FOTBALOVÉMU KLUBU FK JABLONEC:

OTÁZKY DENÍKU BYZNYS NOVINY PRO FOTBALOVÝ KLUB FK JABLONEC, 29. 5. 2023

  • Jak váš klub reflektuje fakt, že majitel klubu, pan Pelta, byl (nepravomocně) odsouzen na 6 let výkonu trestu a prezident klubu, pan Adrianus Leonardus Franciscus Kruf, také stojí před soudem, kde čelí žalobě za majetkovou trestnou činnost (odcizení 9,5 mil. Kč)?
  • Ovlivňují nějak tyto skutečnosti (trestní stíhání šéfů klubu) působení a výsledky klubu? Mají tyto negativní skutečnosti psychický vliv na sportovní výkonost a výsledky prvoligového týmu, který letos skončil na posledním nesestupovém místě (což klub reflektoval propuštěním trenéra)?
  • Hraje fakt, že 2 nejvyšší představitelé  klubu čelí soudu za majetkovou trestnou činnost, nějakou roli v ekonomickém fungování klubu, to je při získávání sponzorů, apod.?
  • Neuvažuje klub FK Jablonec o výměně na postu předsedy představenstva a to vzhledem k trestnímu stíhání pana A. Krufa? Pokud by pan Kruf byl pravomocně odsouzen, bylo by pro veřejnost a sponzory únosné, aby setrvával v čele prvoligového fotbalového klubu FK Jablonec?
  • Jaký přínos má pro klub FK Jablonec pan A. Kruf ve funkci předsedy představenstva, když čelí soudnímu procesu a klub se sotva udržel v nejvyšší fotbalové soutěži?

Více o tématu čtěte ZDE:

Šéf Peltova klubu FK Jablonec André Kruf je souzen za odcizení 9,5 milionu korun

Souzený šéf fotbalového Jablonce, André Kruf, nepřišel k soudnímu líčení ani napotřetí

Soud rozhodl v kauze sportovních dotací: Jablonecký Pelta má jít na 6 let za mříže

https://www.byznysnoviny.cz/2016/09/27/peltuv-odchod-sefem-fotbaloveho-jablonce-se-stal-andre-kruf-z-tipgamesu-ktery-je-v-drazbe/

https://www.byznysnoviny.cz/2016/09/19/hlavni-sponzor-fotbaloveho-jablonce-firma-tipgames-se-v-drazbe-neprodal-ani-napotreti/

https://www.byznysnoviny.cz/2016/08/23/sponzor-fotbaloveho-jablonce-loterijni-firma-tipgames-jde-do-nedobrovolne-do-drazby/