Úsporami při spotřebě energií lze ročně ušetřit tisíce korun ročně. (Ilustrační foto).

Řada tuzemských dodavatelů energií v reakci na vývoj cen přinesla mnoho užitečných rad, jak mohou domácnosti snížit svoji spotřebu a díky tomu ušetřit nemalé finanční prostředky, které mohou dosahovat řádově i tisíce korun ročně. Přinášíme výběr základních „úsporných“ pravidel, ale i nápadů, které až dosud nemusely patřit mezi všeobecně rozšířené.

Spotřebitelé mohou primárně dosáhnout úspor při využívání světla v domácnosti. Základním a nejjednodušším pravidlem je zhasínat po odchodu z místnosti. Existují však i další možnosti, jak šetřit při osvětlení:

  • Prach může pohlcovat až 20 % světla, proto jej stírejte nejen ze žárovky, ale i ze stínidla lampy.
  • Pořiďte si osvětlení s nastavitelnou intenzitou svícení. Užijete si tak přítmí při sledování televize i jasné světlo při práci.
  • Sáhněte po LED žárovce, která dokáže uspořit až 80 % elektřiny.
  • Vymalujte si pokoje světlejší barvou. Ta totiž odráží mnohem více světla.

Nemalé možnosti úspor se nabízejí při využívání domácích spotřebičů.

Lednice a mrazák

Než se lednice a mrazák napěchují, je vhodné je odmrazit. Námraza silnější než 3 mm totiž zvyšuje energetické požadavky na provoz až o 75 %. Vhodné je proto zvážit jejich umístění v bytě.

S každým stupněm navíc nad 20 °C totiž vzroste spotřeba chladničky o cca 6 %. Lednice by proto neměla stát u zdroje tepla (sporák, trouba), ale ani na místě, kde na ni svítí sluníčko.

Pečení

Při pečení je vhodné co nejvíce omezit otevírání dvířek do trouby. Každé otevření totiž okamžitě způsobí ztrátu až 20 procent jejího tepla, kterou pak spotřebič musí znovu dohnat nahříváním.

Pokud má trouba program na horkovzdušné pečení, je vhodné jej maximálně využít: umožňuje totiž upéct za stejnou dobu při teplotě až o 20 °C nižší.

Důležitá je také čistota trouby. Nános mastnoty a špíny v troubě (platí však také u sporáku) zbytečně zvyšují spotřebu.

U trouby může být nešvarem nechat v ní při pečení i prázdné plechy. Blokují totiž proudění vzduchu, což vede nejen k nerovnoměrnému propečení, ale i k vyšší spotřebě energie.

Vyplatí se používat horkovzdušný režim pečení, při kterém stačí nastavit až o 30 stupňů nižší teplotu než při běžném režimu.

Vaření

Přikrytím hrnce pokličkou se vaření uspíší až o třetinu, což významně šetří energie. U sklokeramické varné desky je vhodné rovněž přizpůsobit velikost hrnce velikosti plotýnky.

Nejmenší plotýnka má totiž příkon kolem 1,2 kWh, zatímco největší plotýnka jej může mít i dvojnásobný.

Malý hrnec na velké plotýnce tak zbytečně spotřebuje spoustu energie. Velkou roli hraje i to, zda je dno hrnce či pánve rovné, tak aby na plotýnku přilnulo.

Rychlovarná konvice

Z malých spotřebičů je na energii poměrně náročná třeba rychlovarná konvice. Vyplatí se proto vždy ohřívat jen takové množství vody, které člověk aktuálně potřebuje, nikoliv více.

Dává také smysl odstraňovat z konvice vodní kámen. Ten totiž při ohřevu vody zvyšuje spotřebu elektřiny.

Pračka a myčka

Základní radou je neprat, respektive nemýt v myčce prázdný prostor. Volba programu poloviční náplně nebo rychlého mytí v myčce nebo praní v pračce se sice může jevit jako dobrý způsob, jak co nejrychleji umýt/vyprat a tedy možná i snížit spotřebu energie. Ale výhodnější je počkat, až budou tyto spotřebiče plné.

Dva cykly poloviční náplně ve skutečnosti spotřebují více elektrické energie a vody než jeden celý cyklus.

Změnou toho, jak pračku a myčku zapínáme, lze u každého spotřebiče ušetřit až 500 Kč ročně (respektive 1000 Kč u obou spotřebičů celkem). Dalších úspor lze dosáhnout nastavením nižší teploty programů.

Sprchování

Platí nepřekvapivá poučka: čím kratší sprchování, tím nižší bude spotřeba energií, včetně vody. Zkrátíme-li čas ve sprše například z 8 minut na polovinu, může domácnost uspořit až 2 tisíce korun za rok. (enn)

Detailnější tipy na úspory v domácnosti lze nalézt například na stránkách:

www.setrim.cz

https://www.pre.cz/jakusetrit/

https://www.centropol.cz/uspory/