Nezaměstnanost v Česku v září 2022 vzrostla na 3,5 procenta. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku v září 2022 vzrostla na 3,5 procenta ze srpnových 3,4 procenta. To je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu a na stejné úrovni před rokem. Bez práce bylo evidováno 256 380 uchazečů. 

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

„Je dobrou zprávou, že míra nezaměstnanosti se v České republice zásadním způsobem nezvedá. Naopak se dlouhodobě pohybuje na velmi nízké úrovni. Platí, že počet nezaměstnaných u nás patří mezi vůbec nejnižší v celé Evropské unii. Realita na tuzemském trhu práce tak ukazuje, že každý, kdo chce, si práci může najít. A to je v současnosti naprosto klíčová jistota. Nejde ale o samozřejmost. Velké poděkování proto patří všem zaměstnavatelům, kteří lidem práci dávají,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Trh práce ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických profesích, zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. V některých regionech nadále trvá, i přes počínající útlum sezónních činností, zájem o sezónní pracovníky v oblastech jako je např. stavebnictví, zemědělství, lesnictví nebo třeba potravinářská výroba a obchod.

Skončily dovolené a firmy přijímají nové zaměstnance. Zaměstnavatelé rozjeli výrobu, i když se začínají projevovat obavy z dopadů vysokých cen energií.

„Svědčí o tom i meziměsíční a meziroční pokles počtu volných hlášených volných pracovních míst. K oživení došlo v rámci zahraniční zaměstnanosti, kdy v příhraničních oblastech pendleři nastoupili opět do zaměstnání. A jako každý rok dorazila v září do evidence ÚP ČR hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak výrazně neovlivnila,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce září práci celkem 131 704 osob z Ukrajiny s dočasnou ochranou (zhruba tři čtvrtiny – 92 779 – z nich jsou ženy).

Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 88 909 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou.

Nejvíce ve Středočeském (14 819 osob) a Plzeňském kraji (12 560 osob) a dále v Praze (9 645 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě. ÚP ČR nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka i zaměstnavatelům, u kterých občané Ukrajiny už pracují. A to prostřednictvím příspěvku v rámci projektu POVEZ II.

„Mnohé další kurzy pořádají i neziskové organizace a zájemci mohou využít také formu online jazykového vzdělávání. Pokud jde o kurzy odborného zaměření, v případě cizinců může být překážkou pro jejich úspěšné absolvování právě neznalost jazyka. Občané Ukrajiny pod dočasnou ochranou nejčastěji nastupují do kurzů určených pro pracovníky v sociálních službách, pro sanitáře a svářeče,“ doplnil Najmon.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v září v Ústeckém kraji (5,3 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém kraji (2,5 %). Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob poklesl oproti září 2021 o 0,5 p. b. na 4 %.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v září 74 566 osob, což představuje 29,1 % všech uchazečů o zaměstnání. Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně poklesl o 391 osob.

Uchazeči v průměru pobírali 9 950 Kč měsíčně (září 2021 – 9 289 Kč).

Podporu v nezaměstnanosti do 4 500 Kč dostávalo 16 116 (21,6 %) osob. Jedná se zejména o klienty, kteří přišli do evidence ÚP ČR např. po skončení rodičovské dovolené, pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti.

Maximální výši podpory, tedy 21 488 Kč, pak ÚP ČR vyplácel 3 513 (4,7 %) uchazečům o zaměstnání.

V září vyplatil Úřad práce ČR podle předběžných údajů v rámci podpor v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci celkem 883 014 874 Kč (srpen 813 747 tis. Kč, červenec 725 017 tis. Kč). (pel)