Celkové zadlužení obyvatelstva v ČR dosáhlo na konci druhého čtvrtletí tohoto roku objemu 3,14 bilionu korun. (Ilustrační foto - redakčním koláž).

Celkové zadlužení obyvatelstva v ČR dosáhlo na konci druhého čtvrtletí tohoto roku objemu 3,14 bilionu korun. Z toho připadlo 2,61 bilionu korun na dlouhodobý dluh a 526,2 miliard na krátkodobý. Největší podíl obyvatel s dlouhodobým úvěrem na bydlení je ve Středočeském kraji, kde má takový úvěr 11,5 % obyvatel. V krátkodobých úvěrech pak „vedou“ obyvatelé Karlovarského kraje, úvěr na spotřebu jich má 25,2 %.

Uvedly to ve zprávě Nebankovní registr klientských informací (NRKI) a Czech Banking Credit Bureau, která provozuje Bankovní registr klientských informací.

Na každého obyvatele ČR tak vychází v průměru dluh ve výši více než 293 tisíc korun (při 10,7 mil. obyvatel ČR).

Zadlužení obyvatel meziročně vzrostlo o 365,5 miliardy korun, tedy o více než 13 %.

Největší průměrnou částku dluhu na bydlení má dlouhodobě Praha, kde průměrný klient dluží 4,033 milionu korun v rámci hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření, s odstupem pak následuje Středočeský kraj, kde je průměrná částka 2,63 milionu korun.

Největší průměrná částka krátkodobého dluhu je v kraji Vysočina, kde činí 250 tisíc korun, a jen těsně druhý je znovu Středočeský kraj s průměrnou hodnotou dluhu 248,6 tisíce korun.

Lidí, kteří nesplácí své závazky je stále méně

Ohrožených klientů s dlouhodobým dluhem bylo ke konci druhého čtvrtletí v celé České republice celkem 10 318, což je o 14,6 % méně než za stejné období loňského roku.

Objem ohroženého dlouhodobého dluhu meziročně klesl o 20,2 % na 5,3 miliardy korun. V případě krátkodobých úvěrů se počet ohrožených klientů meziročně snížil na 172 761 osob, tedy o 4,1 % a objem klesl o 1,2 % na 22,2 miliardy korun.

Zatímco své dlouhodobé závazky nesplácelo pouze 0,9 % dlužníků, v případě krátkodobých úvěrů to bylo přibližně 7,6 %.

„Naše statistiky ukazují, že je dlouhodobě nízký podíl klientů, kteří nesplácejí úvěry na bydlení, tedy hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Napříč jednotlivými kraji evidujeme tento podíl pouze v rozmezí půl procenta až 1,5 procenta klientů. Důvod je jednoduchý, nikdo nechce v případě nesplácení úvěru přijít o bydlení,“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací (NRKI).

„Výrazně větší výkyvy jsou u krátkodobých spotřebních úvěrů, kde se podíl klientů s ohroženým dluhem pohybuje mezi zhruba šesti až deseti procenty. V žebříčku počtu nespolehlivých klientů vede Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj, na čemž se podílí složitá ekonomická situace obyvatel těchto krajů,“ doplnil Rajl.

Své dlouhodobé úvěry nejzodpovědněji splácejí klienti v Praze (jen 0,55 % klientů s ohroženým úvěrem) a Středočeském kraji (0,74 %). Ve splácení krátkodobých úvěrů jsou pak nejzodpovědnější dlužníci v Praze (nesplácí jich 5,73 %) a ve Zlínském kraji (nesplácí 6,02 %).

Společnost CBCB – Czech Banking Credit Bureau, a. s., provozuje Bankovní registr klientských informací. Jejími akcionáři je pět zakladatelských bank (Česká spořitelna, a. s., Československá obchodní banka, a. s., MONETA Money Bank, a. s., UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s. a Komerční banka, a.s.). Jeho prostřednictvím si české banky vyměňují informace o bonitě a důvěryhodnosti svých klientů.

Zájmové sdružení právnických osob CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau, z.s.p.o. bylo založeno v roce 2004 za účelem zajištění a zprostředkování vzájemného informování věřitelských subjektů (leasingových a úvěrových společností) o údajích vypovídajících o bonitě, důvěryhodnosti a platební morálce jejich klientů – fyzických a právnických osob. CNCB shromažďuje od věřitelských subjektů údaje o jejich klientech, zajišťuje jejich zpracování a provozuje tak Nebankovní registr klientských informací (NRKI). (sfr)