Česko dá nový domov Afgháncům, kteří pomáhali Západu během bojů s Tálibánem. Na letišti v Kábulu propukl totální chaos.

Česko si do země přitáhne afghánské uprchlíky před Tálibánem. Zástupci iniciativy Zachraňme tlumočníky vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát. Někteří z nich zvažují sebevraždu, aby se vyhnuli mučení Tálibánu.

Uvedl to na Facebooku Spolek Vlčí Máky, který patří pod iniciativu Zachraňme tlumočníky.

„Padá mobilní síť, takže mnozí panikaří, že se jim z ambasády nedovolají. Další se bojí, že nejsou na seznamu (neobdrželi hovor) a uvažují dokonce o sebevraždě jako úniku před mučením Talibanem, který už je i ve městě,“ napsal spolek.

Zprávu ministra Lubomíra Metnara na Twitteru o záchraně všech, kteří si požádali, označili za nepravdivou s tím, že nadále platí avizovaný omezený seznam

„Internet je plný příběhů afghánských tlumočníků. Chci jasně říct – se všemi, kterých se program naší pomoci týká, jsme v kontaktu. Kdo tvrdí, ze nebyl kontaktován, tak zřejmě proto, že mu kontrakt dávno skončil a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezp. screeningem,“ oznámil Metnar.

„Vyzýváme, ať zástupci Ministerstva obrany České republiky mají aspoň odvahu jim to zavolat, aby odmítnutí nečekali doma nebo před letištěm, ale mohli vyhledat úkryt,“ doplnily Vlčí Máky.

Ministr zahraničí ČR Jakub Kulhánek v pondělí svolal krizový štáb.

„První evakuovaní Češi a naši afghánští spolupracovníci včetně žen a malých dětí jsou v bezpečí v České republice. Pokračujeme v našem evakuačním úsilí, na MZV ČR za chvilku svolávám další krizový štáb. Díky všem, co se na tom podílejí,“ napsal na Twitter.

Za spolupracovníky české armády se na konci července postavil prezident Miloš Zeman.

K přesunu afghánských spolupracovníků české armády vyzvali vládu v otevřeném dopise také veteráni, vojáci, organizace prosazující ochranu lidských práv a řada osobností veřejného života.

Babišova vláda pak schválila program, který umožňuje pomoci překladatelům, kteří pracovali ve prospěch českých sil působících v Afghánistánu.

Spojencům v misi pomáhaly desetitisíce Afghánců jako tlumočníci, kuchaři, zásobovači nebo průvodci či informátoři. Ti se však nyní bojí o sebe i své rodiny, protože je Tálibán považuje za zrádce a vyhrožuje jim smrtí. (pel)

Invaze NATO do Afghánistánu skončila po 20 letech fiaskem: Celou zemi ovládl radikální islámský Tálibán

Česko pošle peníze afghánským rodinám a nabídne jim nový domov

Konec války v Afghánistánu: USA a Tálibán podepsaly mírovou dohodu, vojáci se stáhnou